Osmomartovska kreativna radionica za djecu sa posebnim potrebama

0

Na Sokocu je danas održana kreativna radionica na kojoj su djeca sa posebnim potrebama pripremala i ukrašavala osmomartovske čestitke za majke.

Radionica je održana u saradnji Odjeljenja djece sa posebnim potrebama Osnovne škole „Sokolac“, Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama „Podrška“ i sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“.

Defektolog u nastavi Bojana Orašanin, koja vodi Odjeljenje djece sa posebnim potrebama, rekla je Srni da često održava radionice sa „Podrškom“ i lokalnom Ustanovom za kulturu, jer smatra da dane praznika toj djeci treba učiniti lijepim organizovanjem školskih takmičenja i drugih aktivnosti.

Ona je ukazala na značaj da se razvija svijest o problematici rada i podršci djeci sa posebnim potrebama jer, navela je, društvo nije pripremljeno za njih, što roditeljima dodatno otežava ionako tešku situaciju.

„To su djeca koja znaju da se raduju i treba im omogućiti da, u skladu sa njihovim mogućnostima, učestvuju u društvenom životu jer su oni radosna bića koja žele istražiti svijet oko sebe, a na nama je da im to omogućimo i podržimo ih“, istakla je Orašaninova.

Prema njenim riječima, ovoj djeci treba pristupiti na poseban način, motivisati ih za rad, uz mnogo ljubavi, umijeća i kreativnosti, a da bi bio ostvaren puni potencijal svakog od njih važno je prilagoditi im program i posebno značajno pružiti im emocionalnu podršku da bi mogla da stvore tu pozitivnu sliku o sebi.

Orašaninova je pozvala lokalne zajednice da djeca sa posebnim potrebama ne ostanu u drugom planu, da dobiju podršku u organizovanju radionica i svih drugih aktivnosti koje će njihov život učini ljepšim.

Odjeljenje djece sa posebnim potrebama djeluje u okviru Osnovne škole „Sokolac“, a pohađa ga šest učenika uzrasta od prvog do devetog razreda, koji rade po posebno prilagođenom planu i programu za svakog pojedinačno, a Orašaninova je izrazila zadovoljstvo što svi u toj školi imaju sluha za ovu djecu.

Direktor Ustanove za kulturu na Sokocu Irena Šućur istakla je da je cilj ovakvih radionica da svi kao zajednica skrenu pažnju na djecu sa posebnim potrebama i njihov položaj u društvu.

Ona je dodala da je kabinet načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice pokrovitelj ove kreativne radionice, koja je održana uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Svjetlana Borovčanin iz Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama „Podrška“ navela je da su djeca sa posebnim potrebama istovremeno i članovi udruženja „Podrška“ i da su u nedostatku drugih aktivnosti danas ispoljili sreću što se druže, zajedno ukrašavaju čestike i dobijaju pohvale i podršku organizatora.

Udruženje za pomoć licima sa posebnim potrebama „Podrška“ osnovano je 2008. na Sokocu i trenutno ima oko 60 članova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare