Osmijeh djece sa Daunovim sindromom koji se ničim ne može zamijeniti

0
Osmijeh djece sa Daunovim sindromom koji se ničim ne može zamijeniti

FOČA – Djeci sa Daunovim sindromom ne treba gledati nedostatke, već ih treba posmatrati kroz njihove sposobnosti i interesovanja, poručuju iz fočanskog Servis centra „Tračak nade“.
Ovaj centar obilježio je danas Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom druženjem svojih korisnika sa mališanima iz Vrtića „Čika Jova Zmaj“.

Ujedinjeni u životnoj radosti i pod geslom „Prijatelji ne broje hromozome“, korisnici „Tračka nade“ igrali su i pjevali sa djecom iz Vrtića i sa volonterima i studentima Medicinskog fakulteta.

Posebno razdragan bio je dvadesetogodišnji Miladin Ćosović, jedan od devet članova „Tračka nade“ sa Daunovim sindromom.

„Super je, pjevamo, družimo se i igramo“, rekao je kratko Miladin.

Vesna Šarić, majka petogodišnjeg Lazara sa Daunovim sindromom, kaže da je njen sin od svog šestog mjeseca član „Tračka nade“.

„To mi puno znači i svi u `Tračku nade` su mi kao porodica, a ovaj dan mi je kao Lazarev rođendan. Poručujem svim roditeljima koji imaju ovakvo dijete da žive sa puno radosti, jer se njihov osmijeh ničim ne može zamijeniti“, rekla je Šarićeva.

Defektolog Milica Vasiljević kaže da su djeca i odrasle osobe sa Daunovim sindromom uvijek vesele i da u ovo udruženje donose pozitivno raspoloženje.

„Najviše vole muziku, pjesmu i ples, u čemu mnogo uživaju, a svako od njih je sposoban i ima talenat za određene aktivnosti“, rekla je Vasiljevićeva.

Volonter u Servis centru Duška Stanković ističe da djeca sa Daunovim sindromom svima pružaju ljubav.

„Mnogo sam srećna kada sam sa njima, ispunjavaju naše živote, kao i mi njihove“, rekla je Stankovićeva, koja je student druge godine defektologije na Medicinskom fakultetu u Foči.

Servis centar „Tračak nade“ okuplja 65 korisnika iz Foče, Čajniča i dvije federalne opštine Ustikoline i Goražda.

„Mi smo jedan od pet ovakvih centara u BiH i naša osnovna misija je psiho-socijalna podrška kompletnoj porodici, ne samo roditeljima i starateljima, već i braći i sestrama osoba sa poteškoćama u razvoju. Svih pet centara uskoro pokreće kampanju `Porodica je zakon` da pokažemo da ne postoje razlike između tipične i porodice sa osobama sa poteškoćama u razvoju“, rekla je rukovodilac fočanskog Servis centra Jelena Vilotić.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom podržali su i fočanski Crveni krst i lokalna uprava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments