Oslobođen zbog greške policije

0

Dragan Kokotović (32) iz Pala, optužen da je 15. marta 2013. godine ubio staricu Staku Smiljanić (78) iz Pala, pravosnažno je oslobođen u Vrhovnom sudu Republike Srpske, iako se nekoliko časova nakon ubistva sam predao policiji i priznao zločin?!

Kokotović je oslobođen zbog nedostatka pravno valjanih dokaza, odnosno grešaka koje su tokom istrage napravili policijski službenici, prenosi Press Republike Srpske.

Naime, izjava tada osumnjičenog Kokotovića nije uzeta u skladu s odredbama Krivičnog zakona RS, a ista greška napravljena i prilikom pretresa njegovog vozila i izuzimanja ličnih stvari. Takve nezakonite dokaze sud nije želio da prihvati i Kokotović je u prvostepenom postupku oslobođen krivice. Na tu presudu žalbu je uložilo republičko tužilaštvo, ali je sudsko vijeće Vrhovnog suda zauzelo stav kao i prvostepeno vijeće i Kokotović je pravnosnažno oslobođen optužbe.

„Žalba tužilaštva odbijena je kao neosnovana i prvostepena presuda je u potpunosti potvrđena, a optuženi Kokotović oslobođen optužbe za teško ubistvo“, rekla je sekretarka Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Zločin se dogodio 15. marta 2013. godine u staričinom stanu u Ulici serdara Janka Vukotića u Palama. U optužnici se navodili da je Kokotović kobni dan oko 17.00 časova pozvonio na vrata Stake Smiljanić, inače tetke od njegove majke, kako bi od nje tražio novčanu pozajmicu. Kada je starica odbila da mu pozajmi novac, Kokotović ju je udario šakom u glavu, a potom pretukao. Nesrećnu ženu u hitnu pomož su prevezle komšije i rodbina, ali su ljekari mogli samo da konstatuju smrt. Obdukcijom je utvrđeno da je starica pretučena nasrmt i da je urmla od višestrukih povreda grudnog koša i vrata.

O ubici se ništa nije znalo sve do 23 časa, kada se Kokotović pojavio u Policijskoj stanici u Palama i istražiocima priznao da je taj dan bio u stanu kod Smiljanićeve. On je tvrdio da je samo jednom staricu udario šakom u glavu, a onda se okrenuo i otišao.

„Tvrdio je da je to učinio, jer je starica odbila da mu posudi novac, a kako je starica imala višestruke povrede, Kokotović je uporno tvrdio da ju je samo jednom udario šakom u glavu“, objasnio je tada izvor blizak istrazi.

Tako je praktično priznao odgovornost za zločin, tokom suđenja je utvrđeno da Kokotovićeva izjava nije uzeta na zakonit način, što znači i da je priznanje bilo nezakonito. Određene greške napravljene su i prilikom pretresa njegovog automobila i izuzimanja stvari, pa ni te dokaze sud nije mogao da prihvati i Kokotović je pušten na slobodu.

(www.palelive.com / Press RS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare