Organizovano predavanje o prevenciji raka grlića materice

0

Doktor na Ginekološko-akušerskoj klinici u Banjaluci Vladimir Perendija rekao je večeras na Palama da se rak grlića materice u ranoj fazi može otkriti redovnim godišnjim Papa testom, te istakao važnost potenciranja ove teme u društvu i obrazovanja o reporoduktivnom zdravlju u školama.

Perendija je na predavanju o temi „Prevencija i rano otkrivanje karcinoma grlića materice“, koje je organizovao Forum žena Partije demokratskog progresa /PDP/, naglasio da je najvažnije da se bolest otkrije na vrijeme, da preživljavanje zavisi od stadijuma bolesti, ali da se često dešava da se bolest otkrije kasno.

„U liječenju ove bolesti najbitnija je prevencija, koju mi praktično nemamo. Nemamo ni osmišljenih programa, edukacije, niti vakcinacije koja je najbitnija, najjeftinija i najvažnija“, rekao je Perendija.

On je naveo da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u BiH godišnje od raka grlića materice oboli 258 žena, a 119 žena umre od te bolesti.

Prema njegovim riječima, 37 odsto oboljelih žena mlađe su od 35 godina, a žene starije od 65 godina čine 10 odsto oboljelih.

Profesor Nenad Babić rekao je da je predavanje organizovano u okviru promotivnog skupa PDP-a, ali da bolest nema partiju i da su željeli da porazgovaraju o značajnom problemu koji je izlječiva bolest, a to je karcinom grlića materice.

Babić je apelovao da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obezbijedi novac za nabavku vakcina protiv raka grlića materice, koja je namijenjena već za djevojčice od devet godina.

Prema njegovim riječima, karcinom ne dolazi kao grom iz vedra neba, već se otprilike razvija do 10 godina, tako da ima vremena da se uradi dosta toga na sprečavanju nastanka bolesti.

On je naveo podatak da je u svijetu rak grlića materice drugi najčešći oblik raka kod žena životne dobi od 15 do 44 godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments