Organizovana uređivačka radionica za bibliotekare

0
Organizovana uređivačka radionica za bibliotekare

ISTOČNO SARAJEVO – “Vikimedijina” zajednica Republike Srpske u saradnji sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo organizovala je danas u ovom gradu radionicu u okviru projekta “Viki-bibliotekar” u Srpskoj, kojoj su prisustvovali bibliotekari Sarajevsko-romanijske regije.

Glam koordinator “Vikimedijine” zajed nice Republike Srpske LJubiša Malenica kaže da se projektom “Viki-bibliotekar” želi omogućiti bibliotekarima postavljanje bogatijeg, kvalitetnijeg i informativnijeg sadržaja na najvećoj svjetskoj slobodnoj enciklopediji.

“Tokom radionice polaznici se upoznaju o postupku kreiranja članaka na `Vikipediji`, strukturom pisanja tekstova, postavljanju fusnota i drugim tehničkim stvarima. Ovo je jednostavna radionica, s obzirom da je riječ o početnicima koji bi trebalo da postepeno upoznaju rad na `Vikipediji`”, kaže Malenica.

Bibliotekar u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo Miljana Macan smatra da je ovakva radionica značajna za obuku bibliotekara u radu “Vikipedije” na srpskom da bi unosili članke koji su bitni za njihovu lokalnu zajednicu i biblioteku u kojoj rade.

Ona podsjeća da su ranije u Matičnoj biblioteci bile organizovane slične radionice koje su pohađali bibliotekari, ali i studenti koji su unosili članke o značajnim piscima sa ovog područja.

“Danas su učesnici bibliotekari iz narodnih biblioteka sa ovog područja koje baštine zavičajne zbirke, kao i bibliotekari sa Muzičke akademije i Elektrotehničkog fakulteta”, istakla je Macanova.

“Viki-bibliotekar” je Glam projekat koji je pokrenula “Vikimedijina” zajednica Republike Srpske u saradnji sa mrežom biblioteka sa područja Srpske.

Osim Istočnog Sarajeva, radionice će biti organizovane u Trebinju i Zvorniku, a iz “Vikimedijine” zajednica Republike Srpske poručuju da su otvoreni za saradnju i da na njihovoj zvaničnoj internet stranici zainteresovani mogu da pronađu kontakt telefon i više informacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments