Organizovana stručna rasprava o Nacrtu strategije razvoja obrazovanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je organizovana stručna rasprava o Nacrtu strategije razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja za period 2022-2030. godine, kojom je predloženo pet strateških ciljeva s namjerom unapređenja cjelokupnog sistema.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović izjavila je novinarima da je jedan od strateških ciljeva povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

„Drugi se odnosi na unapređenje nastavnih planova i programa, programa preškolskog vaspitanja i obrazovanja i inoviranje udžbenika. Jedan od strateških ciljeva se odnosi na stručno usavršavanje vaspitno-obrazovnih radnika, te na unapređenje cjelokupnog sistema pomjeranjem procesa poučavanja“, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, jedan od ciljeva odnosi se na srednje stručno obrazovanje, odnosno o povezivanju obrazovanja sa tržištem rada.

Cvijanovićeva je navela da su svi strateški ciljevi važni, jer su obuhvaćeni svi nivoi obrazovanja.

„Stručno usavršavanje vaspitno-obrazovnih radnika jako je važno, a to prethodnih godina nije bilo akcentovano, tako da pretpostavljam da će fokus biti u narednom periodu na tome“, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, plan je da strategija ugleda svjetlo dana početkom januara sljedeće godine, a da do kraja decembra ove godine bude pripremljen dokument koji će Vlada Republike Srpske da usvoji.

Ona je napomenula da je planom rada Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva planirano donošenje novog strateškog dokumenta za period od 2022. do 2030. godine, jer važeća strategija ističe ove godine.

„Veoma je važno da čujemo ljude koji su neposredno uključeni u vaspitno-obrazovni proces, šta je bitno za unapređenje cjelokupnog sistema. Strateški ciljevi su vrlo realni i smatram da postoji sasvim realna osnova za njihovo ostvarenje“, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije Branka Kovačević smatra da je bitno da je kreirana strategija razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja za period 2022-2030. godine, jer je to ključni dokument na osnovu kojeg se radi i unapređenje obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

„To je kvalitetan dokument koji sadrži ciljeve, indikatore, ključne vrijednosti i vrednovanje. Neke od najznačajnijih novina su reforma gimnazije, na šta se čeka nekoliko decenija, zatim unapređeni su i nastavni programi za umjetničke škole, srednje tehničke i stručne škole. Planira se izrada savremenih kvalitetnih udžbenika koji su u skladu sa novim nastavnim programima“, istakla je Kovačevićeva.

Ona je posebno istakla stručno usavršavanje nastavnika, dodajući da su oni ključ kvalitetnog obrazovanja.

„Bitno je i opremanje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim tehničkim i stručnim školama“, dodala je Kovačevićeva.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva Željka Topalić istakla je da je novom strategijom prepoznata činjenica da se mora akcenat staviti na pripremni period djece koja nisu u mogućnosti da se socijalizuju prije dolaska u školske klupe.

„Sve što sam pročitala kroz strategiju, mislim da će imati smisla. Mi radimo na tome da sve što djeca rade ne bude samo teoretski potkrijepljeno, nego da bude i asocijativno učenje, da se podstiču razvojne vještine“, istakla je Topalićeva.

Ona je dodala da je za ovu školu neophodno, s obzirom na veliki broj učenika, da dobiju i novi prostor kako bi rasteretili kapacitete, te da bi mogli sve planirano i realizovati.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare