Organizovana radionica animiranog filma

0

VLASENICA – Produkcijska kuća “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva i Kulturni centar Vlasenica u utorak su u ovoj opštini, u okviru projekta Filmski karavan “Povratak filmu”, za učenike Osnovne škole “Vuk Karadžić” organizovali radionicu animiranog filma, na kojoj su osnovci imali priliku da realizuju svoj prvi animirani film.

“Vrlo je značajno da u malim sredinama, naročito u istočnom dijelu Republike Srpske, gdje je bioskopski život povremen ili u izumiranju, pokrenemo najmlađe, da ih edukujemo iz oblasti animiranog i dokumentarnog filma i na taj način ih približimo filmskoj umjetnosti”, rekla je novinarima Aleksandra Mitrić Štifanić, koordinator projekta koji je sufinansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pomoć u proizvodnji svog prvog filmskog ostvarenja vlasenički osnovci imali su od poznatih režisera animiranih filmova Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, autora koji su sa svojim filmskim ostvarenjima nagrađivani na prestižnim međunarodnim festivalima.

Nedeljkovićeva je rekla novinarima da sa kolegom Majdakom redovno organizuje radionice animiranog filma za djecu uzrasta od osam do 12 godina.

“Mi im pokazujemo kako se prave animirani, odnosno crtani filmovi, kako funkcioniše ta tehnika, ali ono što nam je najbitnije jeste da ih ne učimo samo poznavanju tehnike, nego da deca sama smišljaju priču. Mi im u tome samo pomažemo”, rekla je Nedeljkovićeva.

Učenica sedmog razreda Milica Borovina kaže da je zadovoljna onim što je danas imala priliku da nauči o stvaranju animiranih filmova, dodavši da voli da gleda animirane filmove i da je uvijek razmišljala o tome kako oni nastaju.

Filmski karavan “Povratak filmu” narednih dana boraviće u opštinama Šekovići i Osmaci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments