Organizovana prezentacija o mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu održana je prezentacija o mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom, u organizaciji Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske i „Karitasa BiH“, koja je okupila osobe sa invaliditetom, te predstavnike lokalne uprave i drugih organizacija civilnog društva.

Rukovodilac Službe za analizu i razvoj u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Vjekoslav Markovinović istakao je da je evidentan pad zaposlenja lica sa invaliditetom iz više razloga, napominjući da je jedan od nedostataka i nepostojanje jedinstvene baze o broju lica sa invaliditetom.

On je dodao da je cilj prezentacije upoznati učesnike o pravima i obavezama pri zapošljavanju lica sa invaliditetom, jer je to velika nepoznanica i za poslodavce, ali i za lokalna udruženja.

On je dodao da će prezentacija sutra da bude realizovana u Trebinju, a u decembru u distriktu Brčko, te da je u planu i sastanak sa Unijom poslodavaca u Banjaluci.

„Mi ćemo tražiti sastanak sa predstavnicima udruženja lica sa invaliditetom kako bi preko njih krajni korisnici saznali više o pravima koja mogu da ostvare putem Fonda“, istakao je Markovinović.

Zlatko Malić iz „Karitasa BiH“, koji vodi projekat, istakao je da je cilj javne prezentacije promovisati pravo na rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

On je dodao da je ovo sedamnaesta javna prezentacija organizovana u BiH.

„Nažalost, daleko smo od nekog optimalnog rješenja i još nailazimo na veliki broj prepreka u procesu zapošljavanja. Takođe, jedna od prepreka je i nepostojanje zajedničke baze podataka o broju osoba sa invaliditetom kako na nivou BiH, tako i entiteta“, istakao je Malić.

Prema njegovim riječima, činjenica je da su i osobe sa invaliditetom često pasivne i nedovoljno aktivno traže posao.

„Veliki problem je i što većina poslodavaca i dalje ne želi da zaposli osobu sa invaliditetom. Nama je poražavajuća i činjenica da se unutar javnih ustanova i dalje ne primjenjuje Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom“, istakao je Malić.

On navodi da su dalje prisutne brojne prepreke među kojima se ističu nedovoljna informisanost poslodavaca, predrasude u društvu, pasivnost i nedovoljno razvijene kompetencije osoba s invaliditetom, te slaba primjena postojećih zakona.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić smatra da osoba sa invaliditetom jako malo znaju o pravima na rad i zapošljavanje, te se jako loše promoviše zakon.

„Poslodavci su neinformisani da imaju pravo za dobijanje stimulansa prilikom zapošljavanja lica sa invaliditetom, da im se vraća dio doprinosa. Takođe, osobe sa invaliditetom koje žele da rade nisu informisane o tome i teško dolaze do radnog mjesta. Potrebna je bolja promocija zakona“, smatra Jeremić.

On je napomenuo da Fond za rehabilitaciju u djelovanju ima i mogućnost preobuke osoba sa invaliditetom, te da mogu da se doškoluju za neko novo zanimanje koje njima može da bude prilagođeno.

Prezentacija se organizuje u okviru projekta „Promocija prava na rad i zapopošljavanje osoba s invaliditetom“ koji finansira Ambasada SAD u BiH.

U okviru projekta organizovane su različite aktivnosti s ciljem promocije prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom poput javnih prezentacija, obuke za mlade osobe s invaliditetom, internet kampanje i stručne konferencije, radni sastanci i slično.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare