Organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Služba za transfuziju Bolnice „Srbija“ organizovali su danas u Istočnom Sarajevu akciju dobrovoljnog davanja krvi, kojom je planirano prikupljanje 50 jedinica ove dragocjene tečnosti.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić izjavila je da je odziv za ovu, šestu po redu akciju od početka godine, daleko veći nego što je očekivano.

„Sinoć smo imali prijavljenih između 60 i 70 dobrovoljnih davalaca, a danas ih došlo mnogo više“, rekla je Pejićeva novinarima.

Ona je dodala da krv neće dati svi davaoci, već će se prikupiti samo ona količina koja je potrebna za obnavljanje rezervi u banci krvi u Bolnici „Srbija“, kao i za građane ove regije koji se liječe u nekim drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Pejićeva se rekla da su među davaocima krvi i mladi, ali i veterani, te zahvalila stanovništvu Sarajevsko-romanijske regije koje je opet pokazalo svoju humanost.

Šef Službe transfuzije Bolnice „Srbija“ Jelena Stojanović-Lukić rekla je da se ovoj zdravstvenoj ustanovi povećavaju potrebe za krvlju, jer bolnica „Srbija“ nastavlja sa radom kao prije epidemije virusa korona.

Ona je napomenula da su zbog virusa korona odgođene sve redovne akcije davanja krvi, naročito u srednjim školama, te istakla da se ove godine, u odnosu na isti period prošle, ukupan broj davalaca nije smanjio.

„Broj davalaca se nije smanjio, zahvaljujući ovom udruženju“, rekla je Lukićeva i zahvalila članovima Udruženja i svim davaocima krvi koji su, kako je navela, u ova dva mjeseca prevazišli strah za sebe i svoje najbliže, te se odazvali na poziv i pokazali svoju humanost.

Među dobrovoljnim davaocima krvi bio je i novoimenovani ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić, koji je rekao da je prvi put dao krv 2004. godine, a da je do sada to učinio 22 puta.

„Odazivam se skoro na sve akcije i pozive, iz humanih razloga, kako bih pomogao onima kojima je krv neophodna“, rekao je Lučić.

Jelena Jeftović, koja je danas prvi put dala krv, rekla je da je došla sa sestrom i da joj je oduvijek bila želja da to učini, ali da do sada nije imala priliku.

„Sestra i ja volimo da pomažemo ljudima, tako da se odazivamo na sve humanitarne akcije“, navela je Jeftovićeva.

Prijeratni dobrovoljni davalac krvi Pero Sikimić rekao je novinarima da je više od 20 puta dao dragocjenu tečnost, te dodao da je prvi put to učinio još u srednjoj školi, kako bi pomogao onima kojima je pomoć bila potrebna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare