Opštine da izdvajaju sredstva za obuku i opremanje

0

ROGATICA – Rukovodioci opštinskih štabova Civilne zaštite Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije smatraju da lokalne zajednice treba da iz svojih budžeta redovno izdvajaju dva odsto za obuku i opremanje jedinica Civilne zaštite, jer za te namjene nemaju dovoljno novca.

Zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Tupajić rekao je na današnjem sastanku u Rogatici da susjedne opštine treba međusobno da sarađuju na suzbijanju elementarnih nepogoda.

On je napomenuo da ovogodišnji budžet Republičke uprave Civilne zaštite iznosi oko pet miliona KM i da će tim novcem biti izvršene sve obaveze i obezbijeđena pomoć lokalnim zajednicama u slučaju elementarnih nepogoda.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštitet Predrag Slijepčević istakao je potrebu da rukovodioci opštinskih štabova treba da utiču na lokalnu vlast da izdvaja više sredstva za potrebe Civilne zaštite.

On je ukazao da je u slučaju poplava i požara potrebna veća saradnja sa lokalnim vlastima, kao i veća obučenost jedinica u vanrednim situacijama.

Načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite, čije je sjediše na Sokocu, Željka Kovačević istakla je dobru saradnju sa predstavnicima Hidroelektrane Višegrad na zaštiti od poplava, kao i sa vatrogasnim jedinicama i šumskim gazdinstvima na zaštiti od požara.

Starješina Profesionalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo NJegoš Vukadin naglasio je potrebu da što više lica bude obučeno za gašenje požara, koja bi bila angažovana u toj elementarnoj nesreći.

Obuku bi, kako je naveo, besplatno organizovali pripadnici ove jedinice u saradnji sa Republičkom upravom Civilne zaštite.

Na današnjem sastanku istaknuto je da donošenjem novog Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama predstoje velike obaveze u vezi sa usklađivanjem planova opštinskih štabova sa ovim zakonom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare