Opština uspješno završila 2013. godinu

0

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je danas na novogodišnjem prijemu za predstavnike političkog, javnog i kulturnog života da je 2013. bila jako izazovna godina i da ju je ova opština, uz mjere štednje, okončala uspješno i ostvarila višak prihoda nad rashodima.

On je naglasio da je opština u ovoj godini morala vratiti i oko 1,2 miliona KM za izgradnju Sportsko-poslovnog centra “Peki”, što je uspješno završeno, i u narednu godinu ulazi bez dugova.

Kovačević je istakao da se ispostavilo da su sve mjere štednje koje je opština donijela bile efikasne i rezultirale smanjenjem javne potrošnje za oko 700.000 KM, da su vraćena sva dugovanja, a urađeni su i određeni infrastrukturni projekti.

On je istakao da je nedavno potpisan i ugovor za projekat sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u iznosu 1,6 miliona KM, čime će biti smanjeni veliki gubici vode i poboljšanje vodosnabdijevanja Jahorine i Pala.

“Stvorili smo uslove da narednu godinu počnemo sa planiranim razvojem opštine, kao što je nastavak izgradnje trga i realizacija drugih projekata u ruralnim dijelovima”, istakao je Kovačević, dodavši da je opština u ovoj godini uspjela da isplati i sve dotacije za nevladine organizacije, kulturu i sport.

On je naglasio da usvojeni budžet za narednu godinu ima i socijalnu i razvojnu komponentu, dodajući da neće biti ekspanzije razvoja opštine, ali da neće ići ni korak u nazad.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo naglasio je da je u ovoj godini održano 12 sjednica na kojima su donesene dobre odluke, koje su imale za cilj stabilizaciju budžeta i omogućavanje daljeg razvoja opštine.

On je napomenuo da se Pale u odnosu na ostale opštine u Republici Srpskoj najbrže razvijaju, jer se i danas gradi na desetine stambeno-poslovnih jedinica, što je rijetkost u vrijeme ove ekonomske krize.

Brčkalo je atmosferu u skupštinskim klupama okarakterisao kao korektnu, dodajući da je bilo određenih sukoba mišljenja iz kojih su na kraju proizašle mnoge dobre odluke.

On je najavio da će sljedeća godina, koja je izborna, biti zanimljivija i da će biti više sukoba i rasprava, najavivši da će raditi u demokratskoj i korektnoj atmosferi.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/novogodisnji-prijem-nacelnika-dec-2013/] width=[54] height=[54] title=[Prijem kod načelnika opštine Pale] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)


Pale završavaju 2013. godinu s viškom u budžetu

Opština Pale je jedna od rijetkih lokalnih zajeđnica u RS koja se može pohvaliti činjenicom da su usvojili rebalans budžeta za ovu godinu koji je veći za oko 130.000 KM u odnosu na planirani.

Načelnik Pala Miodrag Kovačević ističe da ovakvi rezultati nisu slučajnost već plod napomog rada.

“Uspjeli smo da zadržimo finansijsku stabilnost i obezbijedimo normalno funkcionisanje svih institucija koje su u nadležnosti opštine. Da bismo to ostvarili morali smo da pribjegiiemo nekim rješenjima koja u tom trenutku možda nisu bila popularna, ali sada su se te mjere ispostavile kao uspješne. Samo u ovoj godini servisirali smo dug za novu dvoranu u iznosu od preko 1.2 miliona maraka” kaže Kovačević.

On tvrdi da je usvojeni budžet za narednu godinu planiran u realnim rokovima. Pored toga što je umanjen za više od 200.000 KM zbog smanjena prihoda od PDV-a.

Kovačević kaže da će ostati dosta novca za ulaganje u razvoj Pala.

“Za usvojeni budžct ne mogu reći da će donijeti prosperitet i ekspanziju opštine, ali sigumo omogućava dalji razvoj, a ne stagnaciju. Uradili smo dosta na privlačenju novih investicija u ovoj godini i rezultati su očigledni, a nećemo stati sa traženjem novih investitora i daljim ulaganjima u razvoj Pala”, kaže Kovačević.

(www.palelive.com / Blic)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments