Opština prvi put obilježava Dan Republike Srpske

0

U Palama će sutra prvi put biti obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske, koji je posebno bitan za ovu opštinu jer su u Palama nastale prve institucije Republike Srpske.
Tim povodom organizacioni odbor je pripremio program obilježavanja, u okviru koga će u kabinetu načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića biti organizovan prijem za predstavnike Boračke organizacije, najavljeno je iz opštine Pale.

Nakon toga, u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama biće služen parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske, a potom položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje u Palama.

Najavljeno je i svečano otvaranje izložbe eksponata iz perioda stvaranja Republike Srpske u galerijskom prostoru Cekovića kuće u Palama.

Kovačević je ranije rekao da je opština prihvatila inicijativu prodekana za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marka Đoga o formiranju organizacionog odbora za obilježavanje Dana Republike koji će činiti predstavnici institucija i istaknuti pojedinci.

„Pale su oko 13 godina bile pod sankcijama međunarodne zajednice samo zato što je ovdje nastala Republika Srpska i formirane njene prve institucije“, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da su Pale nosile taj teret dugo godina, ali sada žele da 9. januar bude jedan od značajnijih datuma koji će se obilježavati na području ove opštine.

„Stanovnici Pala znaju gdje je i kako nastala Republike Srpska i žele da to adekvatno obilježe, posebno sada kada vidimo da se 9. januar dovodi u pitanje. Želja nam je da opet damo na značaju o Republici koju smo stvarali“, rekao je Đogo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare