Opština primjer podrške promovisanju obrazovanja u zajednici

0

RUDO – Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur pohvalio je danas predanost opštinskih vlasti u Rudom na poboljšanju inkluzivnosti i kvaliteta obrazovanja u ovom mjestu, ističući da bi taj model trebalo primijeniti u cijeloj BiH.

Mur, koji je danas posjetio opštinu Rudo i sastao se sa rukovodstvom lokalne zajednice i škole, učenicima i predstavnikom povratnika, rekao je da je od ključne važnosti za politiku razvoja opštine bilo da bude obezbijeđeno da se svi stanovnici Rudog, a posebno djeca, osjećaju uključeno, a ne diskriminisano.

On je napomenuo da je misija ove organizacije da djeluje kao partner na nivou BiH, entiteta i kantona, da bi pomogla reformisanju i poboljšanju kvaliteta obrazovanja u BiH, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.

„Izuzetno smo impresionirani praktičnim rezultatima do kojih se došlo pod rukovodstvom određenog broja načelnika opština i skupština opština“, naglasio je Mur.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da je ova lokalna zajednica pozdravila Indeks inkluzivnosti kao platformu za okupljanje svih zainteresovanih strana, odnosno nastavnika, roditelja i nevladinih organizacija, da zajedno rade da bude obezbijeđeno prepoznavanje i ispunjavanje potreba svake pojedinačne kategorije stanovništva.

Putem ove najnovije inicijative opština će obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike povratnike i učenike iz socijalno ugroženih porodica do petog razreda, za sljedeću školsku godinu.

Ostvarena je zapažena saradnja između povratničke zajednice Bošnjaka u Rudom i opštinskih zvaničnika.

Nastavnik vjeronauke u Osnovnoj školi „Rudo“ i predstavnik povratničke zajednice Bošnjaka Mehrudin Genjga rekao je da veoma cijeni ukupne napore uložene u integraciju povratničke zajednice u Rudom, uključujući uvođenje časova islamske vjeronauke od ove školske godine.

Razgovarano je i o prikupljanju finansijskih sredstava za popravku infrastrukture, a Mur je obaviješten o prioritetima za predstojeći period koji se odnosi na elektrifikaciju dva povratnička naselja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare