Opština Pale ugostiće 50 djece sa Kosova i Metohije

2

Oko 50 djece iz opštine Štrpce sa područja Kosova i Metohije boraviće u sedmodnevnoj posjeti opštini Pale, dogovoreno je danas na sastanku načelnika ove lokalne zajednice Boška Jugovića i predsjednika Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova.

Jugović je rekao novinarima nakon sastanka da će opština po treći put biti domaćin osnovnicima iz Štrpca, te da mu je drago što imaju priliku da pomognu toj djeci.

„Pomoć im nije toliko bitna sa humanog aspekta koliko sa sociološkog jer će imati priliku da uživaju u slobodnoj sredini, slobodno se kreću, druže sa vršnjacima. Zahvalio bih roditeljima i nastavnom osoblju osnovnih škola `Srbija` i `Pale` što pomažu ovu akciju“, istakao je Jugović.

Arlov je rekao da je ovo osmi projekat po redu pod nazivom „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“ koji je najmasovniji do sada, u okviru koga će u nedjelju, 16. juna u Srpsku doći oko 1.030 gostiju iz srpskih enklava sa Kosmeta.

„Boraviće 900 učenika, 80 prosvjetnih radnika i jedan autobus djece sa posebnim potrebama. Najveći projekat do sada, tako da se zahvaljujem opštini Pale i načelniku Jugoviću što već treću godinu učestvuju u ovako velikom projektu, kao i porodicama i školama koje će ove godine u Palama otvoriti vrata za svoje goste iz Štrpca“, naveo je Arlov.

On je dodao da dolazi 20 autobusa, da je centralni događaj u Višegradu, a domaćini i pokrovitelji su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Prema njegovim riječima, sa načelnikom Jugovićem razgovarao je i o projektu koji Odbor vodi, a to je izgradnja dnevnog centra „Podrži me“ u Kosovskoj Mitrovici, namijenjenog za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

Uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, u saradnji sa Odborom za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, u proteklih šest godina Republika Srpska je posredstvom programa „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“ ugostila 4.500 učenika i 500 nastavnika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Дакле, неће их угостити Општина него грађани о свом трошку.

Neka ne bude kao i prosli put kada su djeca domacini ostali ispred pecine Orlovaca cekajuci, dok su djeca gosti bili unutra. Da se sramota ne ponovi!