Oprez prilikom čišćenja imanja

0

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo apeluje da građani budu odgovorni pri spaljivanju korova i drugog gorivog materijala kada uređuju imanja, da bi se spriječila pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

S obzirom na to da su nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti uzroci požara, građanima se savjetuje da spaljivanje vrše na površinama koje mogu kontrolisati, i da ugase ostatke nesagorene materije, da bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom.

Posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse, uzrokujući veliku materijalnu štetu, saopšteno je iz Centra.

Od početka ove godine, na području CJB Istočno Sarajevo izbila su dva požara usljed nekontrolisanog spaljivanja trave, korova i otpada, čiji je uzrok ljudski faktor.

U toku prošle godine na području Centra registrovano je šest požara, od kojih se pet proširilo i prouzrokovalo štetu u šumi. U jednom od požara 2013. godine na području opštine Višegrad, čisteći livadu i paleći travu, smrtno je stradalo jedno lice, usljed gušenja ugljen-monoksidom.

„S obzirom na to da je vrijeme za spaljivanje korova i drugog gorivog materijala na imanjima, apelujemo da poljoprivrednici i šumski radnici budu oprezni, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne ostavljaju je upaljenu, bez nadzora. U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 121“, navodi se u saopštenju.

Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo će preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja budu izazvala požar, ugrozila život i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

(www.palelive.com / Srna /Foto: www.6yka.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare