Оперисана анеуризма трбушне аорте, незабиљежена у свјетској медицинској литератури

0

БАЊАЛУКА – У Клиници за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске оперисана је анеуризма трбушне аорте, која још није забиљежена у свјетској медицинској литератури.

Пацијент из Болнице у Добоју је након дијагностике упућен у Клинику за васкуларну хирургију УКЦ-а Српске због мобилне промјене у трбушној шупљини гд‌је је успјешно оперисан.

Специфичност ове мобилне промјене је у томе да се налази између средине и доњег квадранта стомака.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић изјавио је новинарима да је то још један доказ да ова болница озбиљно и вриједно ради.

„Доказ томе је да смо урадили операцију која се можда не може радити у веома престижним центрима Европе и свијета. Радимо и даље на унапређењу нашег здрасвственог система, на едукацији особља и набавци најбоље опреме“, рекао је Ђајић.

Он је честитао сарадницима на овом великом успјеху, те обећао и даље велику подршку свим запосленим на УКЦ-у и едукације у најпрестижнијим установама Европе и свијета.

„Иствремено ћу се трудити да доводим најбоље стручњаке из Европе и свијета да уче наше љекаре и друго здравствено особље“, поручио је Ђајић.

Начелник Клинике за васкуларну хирургију УКЦ-а Миланко Максић рекао је да је код пацијента забиљежен казус, тип анеуризме.

Максић је навео да је у васкуларној хирургији 30 година и да нигд‌је у медицинској литератури нема такозвана тубуларна аорта, односно „цијев која има свој слијепи завршетак“.

„Анеуризме се раде широм свијета, милиони су урађени, али овог типа још нико није објавио“, рекао је Максић, те додао да је операција трајала два и по часа.

Он је навео да је поносан на установу у којој ради, као и на колеге, истичући да су овакве операције резултат тимског рада.

Оперисани пацијент Милован Божић /70/ из Добоја захвалио је комплетном особљу УКЦ-а Српске, али и екипи љекара у Добоју.

„Ток операције је прошао добро. Нисам имао никаквих проблема, особље је за десетку“, рекао је Божић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare