OO SDS Pale obilježio dan rođenja Trifka Grabeža

0

Obilježavajući dan rođenja Trifka Grabeža, delegacija Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Pale položila je danas vijenac na spomenik žrtvama Prvog svjetskog rata.

Trifun (Trifko) Grabež, pripadnik organizacije Mlada Bosna i jedan od trojice ključnih učesnika u atentatu na austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda rođen je 13. juna 1895. godine u Palama kao sin Đorđa Grabeža, prvog sveštenika crkve Uspenja Presvete Bogorodice u čijoj porti se ovaj spomenik i nalazi.

Član OO SDS Pale Sonja Karadžić Jovićević rekla je da ova stranka planira još različitih aktivnosti kojima će obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i iskazati svoju zahvalnost članovima organizacije Mlada Bosna, ali i prisjetiti se svih žrtava.

Na postament spomenika žrtvama Prvog svjetskog rata koji je izgrađen 1926. godine u mermernu ploču uklesan je kamen sa groba kralja Petra I Oslobodioca koji na simboličan način sjedinjuje kosti onih koji su svoje živote žrtvovali za Kralja i Otadžbinu, a sa zapadne strane ispod uklesanog krsta stoji natpis:

SVETLIM SENAMA
SEDAMDESET I DVEJU
ŽRTAVA PALIH
ZA SLOBODU OTADŽBINE
SRPSKI NAROD
PUTNIČE STANI
I POKLONI SE PRAHU ONIH
KOJI BEZ JAUKA ŽRTVOVAŠE
SVOJE ŽIVOTE VELIKOJ MISLI
OSLOBOĐENJA I UJEDINJENJA;
OČELIČI SE OVIM SVIJETLIM
PRIMEROM I UČI DECU SVOJU
KAKO NESEBIČNO TREBA VOLETI
OTADŽBINU I NAROD SVOJ.

(www.palelive.com / D.B.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare