Oktobarska plata biće isplaćena do kraja decembra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Oktobarska plata zaposlenima u Bolnici Istočno Sarajevo biće isplaćena do kraja decembra, poručio je danas vršilac dužnosti direktora ove medicinske ustanove Slavko Ždrale.


Komentarišući današnje proteste medicinskog osoblja zbog neisplaćenih plata, doprinosa i naknada za prevoz, Ždrale je potvrdio da postoje određena zaduženja koja je, stupanjem na dužnost u februaru ove godine, “markirao i evidentirao”, te proslijedio resornom ministarstvu.

“Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo razmatrali su naše probleme i jasno rekli da se u ovoj ustanovi moraju provesti mjere racionalizacije, te ostvariti određeni finansijski efekti kako bi smanjili dugove koji postoje od 2008. godine do danas”, rekao je Ždrale na konferenciji za novinare.

Ždrale je naveo da je s platnog spiska “skinuto” 30 ljudi, da je broj usluga u odnosu na prošlu godinu povećan za 20 odsto, da je smanjen prosječan broj bolesničkih dana, te da se lijekovi racionalnije koriste.

“Za to vrijeme, nisu se mogla obezbijediti sredstva koja će moći da prate ovaj broj zaposlenih, jer smo u ovoj godini uspjeli da vratimo veliki dio duga u iznosu većem od 1,8 miliona KM, što je doprinijelo stabilizaciji rada naše ustanove”, tvrdi Ždrale.

On je kaže da učinak rada mora biti mnogo veći, da bi se finansirao postojeći broj zaposlenih i vratili dosadašnji dugovi.

Ističući značaj sindikalne borbe na zaštiti prava radnika, Ždrale je rekao da se na skupovima, kao što je današnji, uvijek nađe neko ko se ne bavi sindikalnim problemima, već politikantskim stvarima.

On smatra da pitanje njegovog produženog mandata vršioca dužnosti direktora Bolnice, koji je prema tvrdnjama zaposlenih istekao 9. decembra, ne spada u sindikalnu borbu. “Moj mandat traje dok me ne razriješi Vlada Republike Srpske”, istakao je Ždrale.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments