Okončana manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kulturno-sportska manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“ u Istočnoj Ilidži okončana je večeras svečanom akademijom ispred hrama u Vojkovićima, finalnom utakmicom memorijalnog turnira u fudbalu i „Krosom odbrane“.

Na svečanoj akademiji povodom 23 godine od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u posljednjem ratu, učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“ Ana Sikimić i Jovo Janjetović pročitali su svoje radove o temi odbrambeno-otadžbinskog rata koji su ocijenjeni najboljim.

Dodijeljene su zahvalnice za 20 boraca koji su bili maloljetni u otadžbinskom ratu, a nastupili su Roksanda Mičić, Goran Vračar, guslar Vito Andrić i Milica Samardžija, te je prikazan film „4. avgust“ sa slikama 217 boraca Druge Sarajevske brigade koji su poginuli u okolini Sarajeva.

Povodom 4. avgusta održana je i sjednica Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ kojoj je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

„Na ovom kraju su gotovo neprekidno bile ofanzive Prvog korpusa tzv. Armije BiH, a omjer snaga je bio jedan prema četiri. To samo pokazuje koliku su snagu imale jedinice Vojske Republike Srpske, doslovno, ne samo Ilidžanske brigade nego i cijelog Sarajevsko-romanijskog korpusa, što je tokom čitavog rata dokazivano“, rekao je Savčić novinarima.

Načelnik Opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da je 4. avgust veoma značajan datum iz Odbrambeno-otadžbinskog rata kada su zahvaljujući junaštvu i nesebičnoj želji da sačuvaju ognjišta, srpski vojnici uspjeli da zasutave izuzetno jaku neprijateljsku ofanzivu.

„Srbi zahvaljujući tome sada imaju mogućnost da žive u slobodnoj Istočnoj Ilidži koja je dala veliki doprinos borbi srpskog naroda za slobodu, a Ilidžanci su, osim Druge Sarajevske brigade, učestvovali u još pet brigada iz sastava Vojske Republike Srpske“, rekao je Kovač novinarima.

U ofanzivi tzv. Armije BiH iz Hrasnice i sa Igmana, 4. avgusta 1992. godine poginulo je sedam boraca Vojske Republike Srpske.

Svetom liturgijom u hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i parastosom za poginule borce sa područja opštine Istočna Ilidža danas su obilježene 23 godine od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u posljednjem ratu.

Vijence i cvijeće na Spomen-kapelu položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević i delegacije predstavnika Srba u institucijama BiH, Oružanih snaga BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i lokalnih boračkih organizacija sa ovog područja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare