Ojačati Jedinicu za posebne namjene Centra javne bezbjednosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Borci Sarajevsko-romanijske regije podržali su na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu sve aktivnosti vlasti Republike Srpske u borbi portiv terorizma, ali i zatražili da bude ojačana i ljudstvom i opremom Jedinica za posebne namjene Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić izjavio je Srni da je u okviru rasprave o bezbjednosnoj situaciji poslije terorističkog napada u Zvorniku istaknuto da je potrebno jedinicu za posebne namjene u Istočnom Sarajevu dovesti u stanje da po jačini i ljudstvu bude ista kao i u Banjaluci.

„Sigurno je da veća opasnost od terorističkih aktivnosti prijeti ovdje na međuentitetskoj granici između Istočnog Sarajeva i Sarajeva nego u Banjaluci“, smatra Lalić.

On je naglasio i da borci Sarajevsko-romanijske regije traže i da u opštinama Istočni Stari Grad i Istočna Ilidža budu formirane policijske stanice.

Borci sa ovog područja zahtijevaju i izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu. „Nama treba nova bolnica. Nećemo da nas iko gura da se liječimo po Sarajevu i Banjaluci. Uslovi u bolnici su neizdrživi za zaposlene, a kamoli za pacijente, pogotovo porodice poginulih, invalide“, istakao je Lalić.

On je najavio da će o ovom problemu, najvjerovatnije, biti održana vanredna sjednica Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, možda baš u Bolnici Istočno Sarajevo, gdje bi bili pozvani i predstavnici te zdravstvene ustanove, sindikata i neko iz resornog ministarstva.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku bilo je riječi o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i invalida do četvrte kategorije i konstatovano je da mora biti završeno ono što je započeto kako bi u posljednjem kvartalu godine bila donesena nova uredba da bi moglo biti nastavljeno sa stambenim zbrinjavanjem onih za koje to nije na vrijeme učinjeno, te da na red za stambeno zbrinjavanje dođu i borci prve kategorije.

On ističe da su sve porodice poginulih i invalidi do četvrte kategorije na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, uglavnom, zbrinuti, osim dijela nepovratnih sredstava koja određenim opštinama nisu isplaćena.

„Riječ je o dodjeli 8.000 KM nepovratnih sredstava za rekonstrukciju već postojećih sopstvenih stambenih jedinica. Jedino opštinama Sokolac i Istočna Ilidža nije ta nepovratna pomoć isplaćena prema konačnim listama“, pojasnio je Lalić.

On je istakao da je najviše raspravljano o boračkom dodatku i da je tu najveće nezadovoljstvo jer je riječ o diskriminaciji na osnovu godina.

„Hoćemo da to bude pravedno, da idemo na mjesečni borački dodatak svim borcima prve i druge kategorije, bez obzira na godine starosti“, naglasio je Lalić.

Kad je riječ o odlikovanjima, on je podsjetio da je davno donesen zaključak da sve opštinske boračke organizacije dostave resornom ministarstvu spisak poginulih, a neodlikovanih boraca da bi oni mogli da budu odlikovani.

„To je urađeno, ali je, iz nama nepoznatih razloga, iz svake opštine, prema nepoznatim kriterijumima, izabrano po pet-šest boraca koji su odlikovani. Naš zaključak je da svi poginuli borci moraju da budu odlikovani i da odlikovanja mora da dijeli neko iz kabineta predsjednika Republike Srpske, jer on i daje odlikovanja, zajedno sa predsjednikom Boračke organizacije Srpske“, rekao je Lalić.

(www.palelive.com / Srna / foto: specijalne-jedinice.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare