Ogledalo epskog stvaralaštva

0
ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva realizuje manifestaciju „Ogledalo epskog stvaralaštva“ koje će se održavati u prostorijama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u periodu od 16. do 18. novembra sa početkom od 19.00 časova.
Učesnici manifestacije „Od golgote do vaskrsnuća“ su: guslari Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ i narodni pjesnik Božidar Glogovac zatim: Srđan Trifković (Gavrilo), Vitomir Arsenić (Herojska odbrana i pad Beograda), Nemanja Timotija (Vojvoda Radomir Putnik), Radoslav Govedarica (Mojkovačka bitka), Nemanja Timotija (Preko Albanije), Boro Lakić (Na Krfu) , Neđeljko Crnjak, Vitomir Arsenić (Kajmakčalan), Srđan Trifković (U noćima nesanice) te Božidar M. Glogovac.
Predavanje Božidara Glogovca „Prvi svjetski rat“ i „Ljubav kao najveće dostignuće čovječanstva“ održače se 17.11.2014. sa početkom u 12.00 časova.

Božidar Glogovac je izuzetni poznavalac epa, narodne poezije kroz koje će pokazati karakterne ljudske vrijednosti koje bi trebale biti vodilja svakom čovjeku kroz život, u svijetliju i bolju budućnost.
Istorijska monodrama „Čelične ratnice“ žene dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu u izvođenju glumice Jelene Ivanišević – Paunović biće održana 18.11.2014. sa početkom od 17:30 časova.
„Čelicne ratnice“ je monodrama o ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu, u toku Prvog svetskog rata (1914-1918). Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica.

Pored Prvog svetskog rata, pominju se i ratovi koji su mu prethodili: Prvi i Drugi Balkanski rat (1912-13), Nevesinjska puška 1875, ustanak protiv Osmanlija, ali i ratovi koji su slijedili: Drugi svetski rat (1941-45), kao i zadnji sukob na Balkanu (1990-1999).

Prateći živa svjedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i dosljednost, služile za primjer, poštovanje i postale svjedočanstvo nehumanog vremena rata.

Kako prije sto godina, tako i danas, one svojim prisustvom zacjeljuju rane i vaskrsavaju stradanja.
Cilj ovog projekta je da se kroz epsku poeziju pokaže vjekovna borbu za opstanak svoje kulture i tradiciju.
Manifestaciju su sufinansirali: Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Grad Istočno Sarajevo, a sponzori Opštine Istočno Novo Sarajevo, Ilidža i Trnovo.

(www.palelive.com)
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare