Održati vanrednu sjednicu Skupštine Boračke organizacije RS

0

Boračka organizacija Pale traži da, prije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske /RS/, bude održana vanredna sjednica Skupštine Boračke organizacije RS /BORS/ na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o borcima.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je nakon sjednice zajedničkih organa ove organizacije da paljanski borci nisu zadovoljni ponuđenim rješenjima u novom zakonu o borcima i zbog toga zahtjevaju vanrednu sjednicu Skupštine BORS-a kako bi zauzeli jedinstven stav o ovom zakonu.

„Kada je u pitanju ovaj zakon, BORS je izgubio svoj snažan karakter i nije imao jedinstevnu inicijativu i zbog toga smo došli u ovakvu situaciju“, rekao je on, dodavši da je logično da se status boraca penzionera riješio kroz zakon o PIO-u, a ne kroz zakon o borcima.

On je naglasio da je Nacrt zakona o borcima otišao u javnu raspravu, a da nisu riješena dva suštinska pitanja – osnovica za obračun invalidnina koja je mijenjana 2007. godine i utvrđena u iznosu od 500 KM. Parađina je rekao da je Zakonom predviđeno njeno usaglašavanje svake godine na osnovu troškova života, ali se to nije desilo.

„Mi tražimo da osnovica bude 75 odsto od prosječne neto plate u RS isplaćene u prethodnoj godini“, rekao je on.

Drugi problem je, kaže on, borački dodatak, koji, prema novom zakonu, nema svoj univerzalni pristup rješavanja, jer postoje dvije varijante, što je diskriminatorski odnos prema borcima.

„Ako uzmemo dva borca prve kategorije, onda će onaj koji ima 62 godine starosti i više imati svaki mjesec dodatak, a oni koji su mlađi dobijaće dodatak samo jednom godišnje, što za Boračku organizaciju nije prihvatljivo“, rekao je Parađina.

On smatra da je bitno da resorno ministarstvo transparentno i javno iznese koji je to kapacitet sredstava ušteđen po osnovu primjene Zakona o PIO-u, gdje su borci imali taj benefit po osnovu zaštite boračke penzije i da se ta sredstva transformišu u univerzalni pristup boračkog dodatka.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca opštine Pale Milojka Jokić naglasila je da je veoma malo stvari u novom zakonu sa kojima su porodice poginulih boraca zadovoljne.

„Neko se stvarno poigrava sa ovom populacijom, jer se zakon o pravima boraca ne može donositi sam, već se mora uskladiti sa zakonima o zapošljavanju, radu, zdravstvenoj zaštiti i PIO-u“, rekla je ona.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=CyTNll6X6Po&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna / foto: MS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare