Održano predavanje o plasteničkoj proizvodnji

0

VLASENICA – U Vlasenici je danas održano predavanje za 30 korisnika projekta podrške razvoju plasteničke proizvodnje vrijednog 50.000 KM, koji švajcarska organizacija “Karitas” realizuje u saradnji sa vlastima ove opštine.

Šef opštinskog Odsjeka za razvoj Željko Damljanović izjavio je Srni da predavanje predstavlja dio aktivnosti u sklopu projekta “Plastenička proizvodnja povrća na području opštine Vlasenica 2018-2019”, u okviru kojeg je predviđena isporuka 30 plastenika površine od 50 i 100 metara kvadratnih.

Damljanović je naveo da opština i “Karitas” učestvuju u projektu 40 odsto, dok preostali dio finansiraju korisnici.

“Tokom decembra je završen javni poziv i obavljen izbor korisnika projekta. Nastavljamo sa aktivnostima kao što je ovo predavanje, a postavljanje plastenika biće obavljeno čim vremenski uslovi dozvole”, kaže Damljanović.

Damljanović je podsjetio da je samo u protekle dvije godine poljoprivrednim proizvođačima u Vlasenici, putem različitih projekata, dodijeljeno više od 70 plastenika.

Savjetnik za povrtlarsku proizvodnju u “Karitasu” Elvedin Alić rekao je da je na današnjem predavanju govorio o uzgoju povrća, te bolestima i štetočinama koje ugrožavaju ovaj vid poljoprivredne proizvodnje.

“Planirana je i praktična nastava koja će se odvijati cijele godine na terenu, tokom obilaska svih korisnika. Projektom je predviđeno da korisnike pratimo dvije godine”, napomenuo je Alić.

Jela Lazić iz sela Dragasevac rekla je da do sada nije imala priliku da pokuša plasteničku proizvodnju, već se bavila stočarstvom i voćarstvom, a dio proizvoda je plasirala i na tržište.

“Dobiću plastenik od 50 metara kvadratnih. Za početak mislim da je dovoljno, pa ću vidjeti. Ako budem mogla više, tražiću”, dodala je Lazićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments