Održano predavanje o opasnostima klizišta

0
Odron na putu prema Višegradskoj banji
Ilustracija

VIŠEGRAD – Predstavnici Republičkog zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske održali su danas u Višegradu predavanje o opasnostima klizišta, prezentujući kartu sklonosti terena ka kliženju tla u ovoj opštini.
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ova opština jedna od četiri u Republici Srpskoj koje imaju ovakve karte i koja mogu poslužiti za razna istraživanja, a i za bilo kakvu izgradnju u narednom periodu.

„Karte će biti dostupne svima koji su zainteresovani, a moći će da ih pogledaju u Odjeljenju za urbanizam u opštini Višegrad“, rekao je Đurević.

Prema njegovim riječima, opština Višegrad ima veoma dobru saradnju sa Geološkim zavodom Republike Srpske, podsjećajući da se klizišta i poplave ne smiju zanemarivati.

„Protiv toga se moramo unaprijed boriti i stvarati preduslove da se takve pojave što manje stvaraju, a tamo gdje se pojave moramo na vrijeme reagovati da bi pomogli našem stanovništvu da se ne bi proširilo“, naveo je Đurević.

Direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja Srpske Dragan Mitrović naveo je da je karta sklonosti razmjera 1:25.000 i da je to prognozna karta.

„NJen cilj je da pomogne lokalnim upravama u preventivnom djelovanju i spriječavanju šteta od klizišta koja nastaju zavisno od geološke građe i nagiba terena, učestalosti padavina, podzemnih i površinskih voda“, rekao je Mitrović.

Predstavnik Republičkog zavoda za geološka istraživanja Srpske Cvjetko Sandić naveo je da je nizom istraživanja utvrđeno da na teritoriji opštine Višegrad postoji nekoliko mjesnih zajednica koje imaju prirodnu predisponiranost ka razvoju procesa kliženja.

„Zone gdje očekujemo da se klizišta mogu desiti su dijelovi mjesnih zajednica ili lokaliteta kao što su Rujište, Kamenica, Klašnik, Kaoštice i Velji Lug“, istakao je Sandić.

On je dodao da se terenskim posjetama može zaključiti da je priličan broj klizišta posljedica ljudskog faktora.

„Preventivno se može djelovati u spriječavanju nastanka klizišta, a tu se misli na pravilno dreniranje površinskih voda, pošumljavanjem, kao i pravilnim i kvalitetnim zasjecanjima padina“, istakao je Sandić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare