Održano predavanje o ćirilici

0
Održano predavanje o ćirilici

U Kulturnom centru Pale sinoć je održano predavanje o temi „Zakonska zaštita ćirilice kao srpskog identitetskog pisma“, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić rekla je
da se braneći srpski jezik i ćirilica, u stvari, brani vlastiti identitet, jer je ovo pismo duhovna vertikala.

„Srpski narod nema problem sa latinicom, već je problem srpskog naroda napuštanje ćirilice, a djeca moraju da znaju kada pišu ćirilicu da moraju da je vole, da je osjećaju kao svoje biće i da se prema njoj odnose sa poštovanjem a ne sa nekim stidom“, istakla je Samardžićeva.

Ona je ocijenila da je ćirilica danas ugrožena dvostruko.

„Sa jedne strane ugrožena je stalnim pritiscima bošnjačke i hrvatske i filološke i političke scene“, naglasila je Samardžićeva.

Prema njenim riječima, Srbi moraju biti svjesni da u onom momentu kada im se oduzme „Miroslavljevo jevanđelje“, „Dubrovački molitvenik“, „Povelja Kulina bana“, oduzima im se lična karta i nacionalni identitet.

„Sa druge strane ćirilica je ugrožena i od nas samih, našom nebrigom, nipodaštavanjem vlastitog pisma. Vrlo je bitno da shvatimo da pisanjem ćirilice pišemo pismo svojih predaka, te čuvamo i budućnost naše djece“, navela je Samardžićeva.

Ona je istakla da je ćirilica bila najraširenije pismo sve do austrougarske okupacije BiH.

„Zna se da su mnogobrojni bosanski franjevci pisali ćirilicom. U ovom regionu pronađeni su mnogobrojni nišani-muslimanski nadgrobni spomenici koji su ispisani na ćirilici tako da je bitno reći da ne samo da su oni koristili, pisali i služili se njome, nego su je identifikovali kao srpsko pismo i srpska slova“, pojasnila je Samardžićeva.

Profesor Miloš Kovačević rekao je da je u Srbiji i Republici Srpskoj počela izrada zakon o jeziku i pismu.

„U Srbiji je nacrt tog zakona već završen, a u Republici Srpskoj on je na početku pa ćemo vidjeti na koji način se oni mogu usaglasiti budući da smo mi isti narod i da po istim kriterijumima baštinimo jedan jezik i pismo. Zakoni će biti potpuno podudarni po samim rješenjima zaštite i jezika i pisma i mislim da će zakoni odraziti suštinu, a to je da je srpski jezik u potpunosti srpski samo ako se ispisuje ćirilicom“, naveo je Kovačević.

On je istakao da je posljednji trenutak da se zakonski i obrazovno naprave programi koji će zaštititi ćirilicu i na neki način prekinuti njeno narušavanje kakvo postoji više od 100 godina.

Prema njegovim riječima, večerašnje predavanje treba da odrazi aktuelni trenutak srpskog jezika i njegovog pisma ćirilice.

„Mi osam vijekova baštinimo ćirilicu, a za ovih 100 godina koliko nam je latinica bila ravnopravna, mi smo gotovo ćirilicu napustili. Poznato je da nijedan jezik na svijetu nema takvu vezu sa pismom kao što ima srpski jezik sa ćirilicom, a to se najbolje vidi kroz samu istoriju“, rekao je Kovačević i dodao da progon ćirilice znači i progon srpskog jezika i naroda, pa je tako ćirilica identitetski i nacionalni kriterijum srpskog naroda.

Profesor Saša Knežević rekao je da se zakonskim mjerama jedino može zaštititi ćirilično pismo i srpski jezik u Srpskoj.

„Ćirilično pismo mora da se koristi kao primarno pismo srpskog jezika, a latinica da se koristi samo u onim situacijama kada je to neophodno“, naveo je Knežević.

Član Odbora SPKD „Prosvjeta“ Slobodan Kovačević rekao je da ove godine „Prosvjeta“ slavi 115 godina postojanja, te da je osnovni cilj uvijek bio čuvanje kulturne baštine srpskog naroda, a na prvom mjestu njegovanje svog pisma.

Kovačević je rekao novinarima da „Prosvjeta“ ima 45 opštinskih i gradskih odbora i ovakva predavanja biće organizovana širom Republike Srpske i Srbije.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare