Održani treći Forenzički susreti

0

SOKOLAC – Na Forenzičkim susretima, održanim danas na Sokocu, promovisana je knjiga grupe autora „Nasilnički kriminalitet – seksualna delinkvencija i nasilje u porodici“, u izdanju Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Vršilac dužnosti direktora u ovoj ustanovi Bojan Koprivica rekao je Srni da je Zavod treći put domaćin Forenzičkih susreta, koji, zbog epidemiološke situacije, danas nisu održani sa većim brojem posjetilaca, kako je ranije bio slučaj.

On je naglasio da knjiga predstavlja zbornik radova koji se sastoji iz dijela pod naslovom „Forenzička psihijatrija“, čiji je urednik profesor Ratko Kovačević, te dijela o pravnom aspektu, a koji je uredio akademik profesor Miodrag Simović.

„Pripremom, izdavanjem i promocijom ove knjige pokazali smo još jedanput da se Zavod za forenziku bavi naučnoistraživačkom djelatnošću, što je jedan od pokazatelja našeg sveukupnog rada“, naveo je Koprivica.

Načelnik Odjeljenja za psihotične poremećaje u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu Persa Gunjević istakla je da, bez urednika ovog zbornika, profesora Kovačevića i Simovića, najučenijih ljudi kada je riječ o naučnoistraživačkom radu u ovoj oblasti, možda i ne bi bilo okupljeno više od 20 autora i koautora knjige „Nasilnički kriminalitet“.

Prema njenim riječima, ova knjiga se bavi pitanjem nasilničkog kriminaliteta i obrađuje kompletnu temu kroz dvije tematske cjeline sa 15 referata.

Ona je izrazila nadu da će ova knjiga doći u ruke svima koji se bave kako teorijom tako i praksom iz oblasti borbe protiv nasilničkog kriminaliteta.

Gunjevićeva je napomenula da su u ovom zborniku kroz teorijska znanja i iskustva obrađene teme – geneza nasilja, fenomenološki oblici nasilja, kaznene i terapijske mjere, rehabilitacija i resocijalizacija počinioca, te kako spriječiti nasilje u porodici.

„Mislim da prevenirati zločin i sačuvati život potencijalne žrtve je moćnije oružje od prijeteće smrtne kazne“, naglasila je Gunjevićeva.

Ona i psiholog Ognjen Pjano koautori su jednog od radova u ovom zborniku o temi „Nasilje u porodici, mogućnost institucionalnog tretmana nasilnika“.

Gunjevićeva kaže da su i kod ove teme spojeni teorija i iskustvo, opservirajući sve pacijente koji su od otvaranja u Zavodu za forenzičku psihijatriju i analizirajući koliko je počinjeno nasilja u porodici.

Prema njenim riječima, napravljen je uzorak od 59 počinilaca tih krivičnih djela i vršena istraživanja koja su pokazala da su nasilje u porodici počinili uglavnom muškarci.

Ona je dodala da je istraživanje pokazalo da su to uglavnom pacijenti koji su iz domena poremećaja ličnosti, kod kojih je bio neki od pridruženih poremećaja i uglavnom je riječ o zavisnicima od alkohola, a potom i licima u stanju neuračunljivosti.

„Bavili smo se u svom radu i načinom institucionalnog tretmana tih pacijenata i dotakli se svih opterećenja koja imaju psihijatri u svom radu“, rekla je Gunjevićeva.

Ona je naglasila da tema kojom se bavila u ovoj knjizi počinje rečenicom psihologa i psihoanalitičara Karla Gustava Junga: „Gdje vlada ljubav nema mjesta želji za moći, dok tamo gdje prevladava moć, ljubav nestaje“, ističući da ovo može biti i dobra poruka.

Promociji knjige „Nasilnički kriminalitet“ u hotelu „Zlatni bor“ na Sokocu, uz sve mjere epidemiološke zaštite, prisustvovali su predstavnici Specijalne bolnice za psihijatriju, Doma zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“, te zaposleni u Zavodu za forenziku na Sokocu koji su učestvovali u pripremi ovog zbornika radova iz oblasti forenzičke psihijatrije, psihologije i prava širom BiH i regiona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare