Održani „Šesti drinski književni susreti“

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras su održani „Šesti drinski književni susreti Zvornik 2022“, na kojima je učestvovalo 55 pisaca iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Organizator ove književne manifestacije je zvornička izdavačka kuća „As oglas izdavaštvo“, čiji je direktor Dejan Spasojević rekao Srni da je na konkurs za „Šeste drinske književne susrete“ u nekoliko kategorija pristiglo oko 260 rukopisa neobjavljenih knjiga.

On je dodao da su iz svake kategorije, od kojih su najbolja neobjavljena zbirka pjesama, priča, roman i kategorije za djecu, nagrađena po tri rada, dok je pohvaljeno sedam ili osam u zavisnosti od književne kategorije.

Spasojević je podsjetio da je konkurs bio raspisan početkom maja i trajao do 5. juna i naglasio da je žiri imao prilično težak posao da odabere najbolje radove.

Član žirija, književnik Velimir Savić iz Banjaluke rekao je da je bilo zadovoljstvo biti član žirija ove jedinstvene i trenutno najljepše književne manifestacije u Republici Srpskoj.

Savić je naglasio da bi i resorno ministarstvo Republike Srpske trebalo da se više uključi u podršku ove manifestacije koja okuplja književnike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

„Ono što karakteriše `Šeste drinske knjižnjvne susrete` jeste produkcija priča sa dosta kvalitetnih radova“, rekao je Savić i naglasio da je pozitivno iznenađen fantastičnim naslovima i mladih i zrelih književnika.

Beogradski književnik Marko D. Marković, pobjednik u književnoj kategoriji roman, rekao je da je njegov roman „U sebi zatočeni“ psihološko djelo sa potkom srpske duhovnosti protkano jevanđeljakom niti koja se prosto provlači kroz čitavo djelo.

„Inspiraciju za ovaj roman, koji je pisan u maniru ruskih klasika, nalazio sam u samom čovjeku“, rekao je Marković i dodao da ga je stvarao šest godina.

Prisutni književnici govorili su o svojim radovima koji su objavljeni u izdanju ove zvorničke izdavačke kuće.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare