Održani „Jahorinski pjesnički susreti“

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske Rade Ristović otvorili su sinoć „Jahorinske pjesničke susrete“, organizovane povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije.
Obraćajući se pjesnicima, Mutabdžija je izrazio zadovoljstvo što Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske podržava manifestaciju ovoga tipa, te naglasio da je „poezija esencija lijepe umjetnosti“. „Na ovaj način promovišemo vrijednosti pisane riječi koje ima Republika Srpska“, rekao je Mutabdžija.

On je istakao da se u vrijeme interneta ne posvećuje dovoljna pažnja pisanoj riječi i da se manifestacijama ovog tipa bude u ljudima uzvišena osjećanja.

U programu „Jahorinskih pjesničkih susreta“ učestvovovali su pjesnici Goran Vračar, Nedeljko Zelenović, Željko Grujić, Nedeljko Žugić i Biljana Sladoje Bošnjak, Branislav Ilić, Gordana Milošević, Nedeljko Babić, Branko Perić, Rade Radović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Gordana Simeunović i Nikola Mišo Mijatović, uz muzičku pratnju Vladimira Andana i Pere Nikačevića.

„Jahorinskim pjesničkim susretima“, koji su održani u Planinskoj kući „Rajska vrata“, prisustvovala je i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastava sredstva Srpske Rade Ristović zahvalio je svim pjesnicima koji su se odazvali pozivu i koji su povodom Svjetskog dana poezije predstavili svoje neobjavljene pjesme.

„Zavod ima namjeru da `Jahorinski pjesnički susreti` postanu tradicionalna manifestacija za Svjetski dan poezije, te da osim kulture promovišemo i ovu izuzetno atraktivnu turističku lokaciju. Uz večerašnje druženje pjesnika na Jahorini omogućili smo osnovcima Banjaluke da se druže sa književnicima“, rekao je Ristović.

Učesnici manifestaciji saglasni su da bi pjesnički susreti trebalo da postanu tradicionalni, ali i prošireni na autore iz cijelog regiona, kao i da postanu svojevrsna pjesnička kolonija.

Partneri projekta „Jahorisnki pjesnički susreti“ su Vinarija „Matić“ i Planinska kuća „Rajska vrata“.

Povodom Svjetskog dana poezije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Srpske je, osim popusta u knjižarama na ovaj dan, organizovao i druženja pjesnika iz Banjaluke sa osnovcima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare