Održane svečanosti u školama povodom školske slave – Svetog Save

0

Danas je u osnovnim školama “Mokro”, “Srbija” i “Pale, kao i u Srednjoškolskom centru Pale organizovana svečanost povodom obilježavanja školske slave – Svetog Save.

Učenici su proteklih mjeseci spremali i na kraju izveli bogat scensko-poetsko-muzički program posvećen svom omiljenom svetitelju i učitelju Svetom Savi.

Svečanostima je prethodilo lomljenje slavskog kolača, dok je kolektiv OŠ Pale iskoristio priliku da se zahvali radnicima koji su otišli u penziju i uruči im prigodne poklone u znak zahvalnosti.

U Osnovnoj školi Pale na programu su bile recitacije Žitija Svetog Save u kojima je učestvovao veliki broj učenika. Recitacije su pratili zvukovi frule učenika škole i harmonika vjeroučitelja u OŠ “Pale” Aleksandre Srdanović.

Direktor OŠ “Pale” Željko Forcan se zahvalio kolektivu i učenicima na dosadašenjem radu, čestitajući slavu i ističući da se OŠ Pale zahvaljujući odličnim rezultatima našla među deset najboljih škola u Republici Srpkoj i da su priznanja koja ova škola osvaja dobar podstreh za još bolji rad.

U Osnovnoj školi Srbija, na sceni su bile recitacije, predstava, hor, folklor, likovni radovi, a članovi sekcije za domaćinstvo upriličili su prigodno posluženje za goste i zvanice. Učenici iz Osnovne škole iz Podgraba su imali zapažen folklorni nastup.

Direktor ove škole Neđo Ždrale rekao je da će 18. februara biti otvorene ponude koje su stigle na tender za nabavku opreme za novoizgrađenu fiskulturnu dvoranu, koja ima 1.183 metra kvadratna površine i jedna je od najmodernijih sportskih sala u okruženju.

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, rođen je kao Rastko u čuvenoj srpskoj dinastiji Nemanjića. Sveti Sava otvorio je početkom 13. vijeka prvu školu srpske pismenosti u manastiru Studenica. Nakon Prvoga svjetskog rata Sveti Sava postaje školska slava u sklopu stvaranja “svetosavlja” i Dan svetog Save, Savindan, obilježava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao “školska slava” u Srbiji i Republici Srpskoj.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/sveti-sava-os-pale-os-srbija/] width=[54] height=[54] title=[Svetosavske svečanosti OŠ Srbija i OŠ Pale] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments