Održana tematska sjednica predstavnika Udruženja nestalih BiH

0

Inertnost sudske, izvršne i zakodavne vlasti u BiH i nedostatak ljekara sudske medicine najveća su prepreka pronalasku posmrtnih ostataka nestalih, ocijenjeno je na današnjoj tematskoj sjednici o „Implementaciji Zakona o nestalim licima BiH“ i „Implementaciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama“.

Na sjedici održanoj na Palama, u organizaciji udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, „Istina – Kalinovik `92“ i hrvatskih stradalnika „Grabovica ’93“ Mostar, a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u BiH i uz podršku ICMP-a, ukazano je na neophodnost uspostavljanja fonda za pomoć porodicama i udruženjima porodica nestalih.

„Na današnjoj sjednici zaključeno je da se obratimo Savjetu ministara i Ministarstvu za ljudska prava BiH i zatražimo uspostavljanje fonda, koji je prema, Zakonu o nestalim licima BiH, trebalo da bude formiran još 2005. godine“, rekao je predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

On je na konferenciji za novinare, nakon održane tematske sjednice, istakao da porodice nestalih nisu zadovoljne provođenjem ovog zakona iz kojeg je proisteklo samo formiranje Instituta za nestala lica.

Mandić je rekao da udruženja traže da bude izvršena revizija kosturnica u BiH, jer postoje indicije da u njima ima posmrtnih ostataka još iz turskog doba, Drugog svjetskog rata do proteklog rata, a potrebno je ispitati i odakle veliki broj posmrtnih ostataka NN lica.

Govoreći o radu Instituta za nestala lica i zbog čega se on ne angažuje više na traženju nestalih, Mandić kaže da je ova institucija danas obezglavljena, nema upravnih struktura, i radi u tehničkom mandatu.

On je dodao da je neophodno što prije izabrati upravni odbor i raspisati konkurs za prijem dva nova člana kolegijuma direktora kojima za pet–šest dana ističe mandat kako bi bio nastavljen rad sa legalnim predstavnicima Instituta i ubrzan proces traženja nestalih koji traje već 20 godina.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=w2ZikA3bbVY}

Govoreći o Zakonu o pristupu informacijama, on je rekao da tu postoji veliki broj kontradiktornosti. „Mi dobijemo od Tužilaštva BiH odobrenje za pristup informacijama, a od Sipe da nemamo to pravo. Iz ovog zakona ne znamo koja su naša prava u tom slučaju, kada dvije institucije na nivou BiH daju različite odgovore“, naveo je Mandić.

On je naglasio da porodice nikada neće biti zadovoljne brzinom pronalaska nestalih, jer niko ne može biti zadovoljan ako 20 godina traži sina, brata, oca…

„Sve je manje svjedoka, vremena je prošlo mnogo i sve je teže naći svoje nestale. Naći posmrtne ostatke danas je mnogo teže nego `95. Određene institucije u Sarajevu i ljudi zaposleni u njima nastojali su da sakriju te zločine. OD `92. Do `95. u Sarajevu su funkcionisale institucija vlasti koje danas govore da su nasljednici međunarodno priznate BiH. Upravo te institucije treba da daju odgovor gdje su nestali sarajevski Srbi“, naglasio je Mandić.

On je istakao da su Kantonalno tužilaštvo i MUP Sarajevo, kao i sve ratne institucije vlasti u tom gradu, odgovorne za veliki broj nestalih Srba čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

„Sarajevo, koje je glavni grad BiH i koje hoće to i da bude, mora da se riješi ratne prošlosti, pronađe sve nestale i riješi se naredbodavaca i izvršilaca ratnih zločina nad sarajevskim Srbima. Tek onda Sarajevo ima pravo reći i Banjaluci i Mostaru `mi smo to uradili, morate i vi`“, konstatovao je Mandić.

(www.palelive.com / Srna / RTVIS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare