Održana Svetosavska priredba

0

Učenici Osnovne škole „Pale“ večeras su u Kulturnom centru održali muzičko-scensku priredbu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i srpskog svetitelja Svetog Save.Svetosavska priredba organizovana je u saradnji sa Opštinskim odborom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ i Crkvenom opštinom paljanskom.

Predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Aleksandra Srdanović podsjetila je da se Svetosavska priredba održava već 18 godina, a da u posljednje dvije godine u njenoj organizaciji učestvuje i podmladak „Prosvjete“.

Srdanovićeva, koja je i vjeroučitelj, navela je da se priča o Svetom Savi uvijek može pričati iznova, a da se nikad ne ispriča, zbog čega je sveobuhvatna ličnost Savina za djecu uvijek inspiracija i neko na koga mogu da se ugledaju.

„Ove priredbe mnogo znače, ne samo u smislu duhovnosti, nego se djeca i kroz tekstove o Svetom Savi susreću i sa svim onim što mi možda i ne znamo – da Sveti Sava nije bio samo prvi srpski arhiepiskop, već i književnik, državnik, neko ko se borio za prosvjetu, kulturu…“, dodala je ona.

Ona je podsjetila da je Sveti Sava najzaslužniji za širenje pravoslavlja među Srbima, ali i srpskog pisma, te istakla da treba očuvati duhovno i nacionalno biće, jer je to jedinstvo svetosavlja koje kroz pravoslavlje uznosi čovjeka do Boga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare