Održana svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC

0

Na Palama je sinoć održana svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na kojoj je nastupilo 25 studenata Bogoslovskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Akademija je održana u Kulturnom centru Pale uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, u okviru manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta“.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je ovo istorijska godina koju žele da obilježe Srbi širom svijeta i pozovu na duhovnu obnovu srpskog naroda.

NJegovo visokopreosveštenstvo naglasio je 800 godina od autokefalnosti SPC i isto toliko godina od osnivanja Mitropolije dabrobosanske prilika za sjećanje na sve sveto, čestito, dobro, plemenito.

„Sveti Sava i SPC su zaslužili da se sjetimo svega što je za 800 godina bivalo, nestajalo i ponovo postajalo. Mi smo u jednom lancu postojanja, borbe da sačuvamo sebe kao narod, sa bogatom duhovnom, kulturnom tradicijom“, istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je pohvalio studente Bogoslovskog fakulteta u Foči i Filozofskog fakulteta na Palama koji su dali svoj doprinos obilježavanju ovog jubileja.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je novinarima da je 800 godina autokefalnosti SPC praznik koji se tiče srpske državnosti i srpskog naroda.

„Zadovoljstvo mi je što su studenti Filozofskog fakulteta u saradnji sa kolegama sa Bogoslovskog fakulteta pokazali aktivizam i kreativnost da organizuju ovakvu akademiju, koja je početak obilježavanja 800 godina od autokefalnosti SPC“, istakao je Mastilović.

On je naglasio da je crkva najvažniji činilac u istoriji srpskog naroda koja je preživjela tursku najezdu i uspjela da u tim vijekovima robovanja održi narod u vjeri i u srpskoj naciji.

Predsjednik Saveza studenata Bogoslovskog fakulteta u Foči Srđan Ždralo rekao je da je program bio raznolik i da su dva mjeseca radili na realizaciji ovog velikog projekta, obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

On je naveo da su nastupali pojci Bogoslovskog fakulteta, Hor Filozofskog fakulteta, kao i besjednička sekcija ovih fakulteta.

Svečanoj akademiji, osim sveštenstva SPC, prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Pala LJubiša Ćosić i Boško Jugović, kao i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare