Održana radionica o novinarstvu

0

U petak 10. maja 2013. godine u Istočnom Sarajevu je održan seminar pod nazivom „Medijski pluralizam i raznolikost kao preduslov za razvoj demokratskog društva“. Organizator ovog seminara je udruženje „BH novinari“, uz podršku Vijeća Evrope.

Na seminaru su učestvovali studenti, profesori, novinari urednici, kao i članovi Savjeta Mladih Pale.

Održavanje ovog seminara je pozdravio fedralni Ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, koji je istakao da je novinarski posao jako zahtjevan i odgovoran.

Seminaru su pristustvovali i profesori sa Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo, kao i profesori novinarstva iz Tuzle. Bilo je polemike o problemima novinarstva, pa je zaključeno da je najveći problem u tome što postoji mnogo fakulteta i da smo suočeni sa hiperprodukcijom novinara, kao i to da u BiH nedostaje istraživačko novinarstvo i da je sve više „copy-paste“ novinarstva. Jedan od uzročnika ovog problema jeste i nedostatak praktične nastave.

Kao problem novinara istaknuto je i to da novinari nemaju slobodu pisanja, nego mogu pisati samo o onome o čemu urednik odluči.

Cilj radionice je da se stvori set preporuka za unaprjeđenje obrazovanja studenata novinarstva i konkretan prijedlog za saradnju obrazovnih i medijskih organizacija.

Očekivanja su velika, ali za realizaciju je potreban duži vremenski period. Nedostatak praktične nastave je ogroman problem, a jedini način da se on riješi je smanjenje broja studenata novinarstava, kojih svake godine diplomira oko 500, što će reći da trenutno studije novinarstva pohađa oko 2000 studenata.

Održavanje radionice u Istočnom Sarajevu podržala je Kancelarija Savjeta Evrope u Sarajevu.

(www.palelive.com / S.T.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare