Održana manifestacija „Srpska mladost – snaga Srbije“

0

U Kulturnom centru na Palama večeras je, u okviru „Zimskih susreta srpskih zemalja“, održana manifestacija „Srpska mladost-snaga Srbije“, na kojoj su nastupala kulturno-umjetnička društva /KUD/ iz Gračanice, Srebrenice i Vukovara.
Predsjedavajući Skupštine Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda LJubinko Stojanović rekao je da je tradicionalna manifestacija „Zimski susreti srpskih zemalja“ ove godine 22. put organizovana na Jahorini pod sloganom „Srpska mladost – snaga Srbije“.

„Okupili smo 200 učesnika sa prostora bivše Jugosavije, kao i Srbe iz dijaspore. Ovom manifestacijom ostvarujemo naše želje i ideje da okupimo Srbe iz raznih krajeva, gde god žive“, rekao je Stojanović novinarima.

On je dodao da dio programa obuhvata sportska takmičenja na snijegu, jahorinsko kotrljanje niz padinu i promociju knjige glumca LJubivoja Tadića, koji će kazivati stihove pripremljene za tu priliku.

Stojanović je naglasio da su večeras nastupali KUD Gračanica, Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ „Sveti despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice, Srpski pravoslavni pojci iz Beograda i nekoliko djece koji su čitali svoje radove o temi „Zašto volim ćirilicu“.

Načelnik paljanske opštine Boško Jugović istakao je da je čast organizovati 22. „Zimske susrete srpskih zemalja“, rekavši da je na Palama stvarana Republika Srpska i da Paljani najbolje znaju kako se brani srpstvo.

Član Organizacionog odbora Slavko Vasić istakao je da se prvi put u Kulturnom centru Pale održava dio manifestacije jer su do sada sva dešavanja bila na Jahorini, te je izrazio zadovoljstvo organizacijom i pomoći opštine.

„Veliki je značaj za Republiku Srpsku što 22 godine ozbiljno radimo i sastajemo se, tako da je sve krenulo iz rata, jer svi volimo ćirilicu i znamo njen značaj“, istakao je Vasić.

Susreti datiraju od ratne 1995. godine i od tada, prema riječima organizatora, okupljaju Srbe sa idejom prijateljstva i očuvanja tradicije i srpskog pisma – ćirilice.

Najstarija manifestacija u Republici Srpskoj održava tradiciju okupljanja i saradnje na kulturnom i sportskom polju u svim krajevima gdje žive Srbi.

„Zimski susreti srpskih zemalja“ počeli su juče i trajaće do nedjelje, 2. aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare