Održana godišnja Skupština Udruženja pčelara

0

SOKOLAC – Udruženje pčelara „Glasinac“ Sokolac ima preko 100 aktivnih članova i jedno je od bolje organizovanih u Republici Srpskoj, ocjenjeno je na ovih dana održanoj Skupštini ovog vanstranačkog udruženja.

I ovom prilikom organizovano je stručno savjetovanje za pčelare sa šireg prostora Sarajevsko-romanijskog o temi „Izimljavanje i pripreme pčelinjih društava za glavnu pašu“.

Predavač je bio prof. Đoko Zečević, oficijalni predavač Saveza pčelara Srbije. Radu Skupštine i stučnom predavanju prisisutvovali su i predstavnici opštinske vlasti, predstavnici pčelarskih društava iz Arilja i Berana, te predstavnici udruženja Pala,Istočnog Sarajeva i Olova.

Radu Skupštine prdhodilo je pozdravno obraćanje načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice koji je pohvalio organizovani rad ovog udruženja i pomoć koju niz godina opštini Sokolac pruža humanitarna organizacija World Vission.

– Mi ćemo nastojati da proširimo saradnju sa ostalim međunarodnim humanitarnim organizacijama, fondovima, sa institucijama i organizacijama iz okruženja pa i šire, kako bi kroz određene projekte prekogranične saradnje obezbjedili sredstva za realizaciju određenih programa i investicija. Vidim ovdje i znatan broj povratnika u našu opštinu i pozivam ih da se aktivno uključe i u ostale pore života u našoj opštini. Sve vas pozdravljam i želim vam uspješan rad, istakao je Bjelica.

Govoreći o radu Udruženja u prošloj godini, član Upravnog odbora, Slaviša Knežević posebno je naglasio aktivnosti na saniranju posledica nastalih nepovoljnim uslovima za pčelarenje u poslednje dvije godine kada je prema prijavama pčelara u prošloj godini uginulo oko 1.100 pčelinjih društava.

– U prošloj godini našim članovima bez naknade obezbjedili smo 1.500 kilograma pogača, 220 visoko produktivnih matica a zahvaljujući pomoći humanitarne organizacije World Vission realizovali smo projekat nabavke pčelarske opreme koja se sastojala od sterilizatora voska, prese za satne osnove, te dva parna topionika. Posebno treba istaći dobru saradnju sa Društvom pčelara „Savo Popović“ iz Arilja i Udruženjem pčelara iz Berana, rekao je Knežević.

– Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Dragiša Kovačević govorio je o predstojećim aktivnostima na zaštiti geografskog porjekla romanijskog meda i mogućoj realizaciji ideje o brendiranju romanijskog meda, ali kako obezbejediti sredstva? Imamo i „živ“ projekat, koji je prošao prvu fazu ocjenjivanja, koji smo uz pomoć Gradske razvojne agencije aplicirali kod USAID FARMI za nabavku pčelarske opreme za tri udruženja Sarajevsko-romanijske regije. Realizaciju ovog projekta očekujemo u toku ove godine, naglasio je Kovačević.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare