Одржана духовна академија у част Светог Симеона и Светог Саве

0

Духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве одржана је на Палама, на којој је историчар Лазар Шкобо говорио о светитељима који су утемељили постоље српског народа на овом простору.

Шкобо је истакао да је Стефан Немања од слабашне државе, коју је затекао када је дошао на власт, направио државу достојну свачијег поштовања, препоштовања тадашњих највећих европских сила.

Он је додао да је д‌јеловање његовог најмлађег сина Растка Немањића, Светога Саве, још инспиративније јер је на духован начин надоградио д‌јело свога оца, измирио браћу и вратио мир у своју земљу.

Шкобо је подсјетио да је Свети Сави 1219. године изборио самосталност СПЦ, зачео школство и законодавство и самим тим успоставио завјет који и данас српски народ слиједи.

Један од организатора Бојан Џилит изјавио је новинарима да већ четврти пут организују духовну академију.

Џилит, који је и професор разредне наставе у Основној школи „Србија“ на Палама, додао је да се на духовној академији окупљају у великом броју ради јединства и сабрања као што су то чинили и учили христолики преци Свети Симеон и Свети Сава.

Члан Студентског позоришта Пале и учесник на академији Лана Гранић истакла је да је важно чувати сјећање на Светог Симеона Мироточивог и Светог Саву.

„Свети Сава је неуморно путовао крепећи се духовношћу, љепотом светиња којима се поклањао и тако свој живот претворио у непрекидно ходочашће које ми треба да наставимо“, поручила је Гранићева.

У програму на академији, одржаној синоћ у парохијском дому при Црвки Успења Пресвете Богородице, учествовали су ученици паљанске Основне школе „Србија“, гуслар Душан Пејић, професор Филозофског факултета Пале Огњен Кандић и Музички ансамбл Пале у присуству бројних грађани Пале.

Оранизатори су Црквена заједница Пале и Удружење „Светосавље“ уз благослов Српске православне цркве.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare