Održana debata o socio-ekonomskim reformama

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH organizovala je u Istočnom Sarajevu panel-debatu na kojoj je predstavljen paket reformi sadržan u Sporazumu za rast i zapošljavanje, a koji je osmišljen na osnovu razgovora sa poslovnom i akademskom zajednicom.

Politički savjetnik u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ole Hamer istakao je da je cilj ovog paketa pokretanje ekonomije radi zapošljavanja, kao i pravedna raspodjela prikupljenih poreskih prihoda.

„To zvuči jednostavno, ali njegova primjena zahtijeva naporan rad. Stalno pregovaramo sa domaćim vlastima koje sada rade na osmišljavanju programa kako bi u naredne dvije sedmice osmislili konkretne mjere da ovo provedemo u djelo“, rekao je Hamer.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija smatra da ovakve diskusije mogu doprinijeti da ljudi u lokalnim zajednicama sačine prioritete kako bi raspoloživa sredstva iskoristili na najbolji način.

„Okolnosti za rješavanje pitanja zapošljavanja nisu nam naklonjene, a upravo danas se moglo čuti da i zakonska regulativa nije prilagođena današnjim uslovima. Budžetska sredstva lokalnih zajednica sve su manja, zbog čega se ubuduće moramo odreći nekih stvari, a dati šansu privredi i organizacijama koje zapošljavaju nove radnike“, kaže Samardžija.

On je istakao da lokalne zajednice skoro da nemaju uticaja na korištenje šumskih resursa, poljoprivrednog zemljišta, turističkih potencijala i kapaciteta, kao i bivših postrojenja mašinske i metaloprerađivačke industrije kojim raspolaže Istočno Sarajevo.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Željko Šain prisustvovao je današnjoj debati jer smatra da su obrazovne ustanove dužne da ukazuju na ono što je sada i što će biti u budućnosti.

„Moramo biti svjesni da živimo u vremenu koje nije ni blizu kao ono prošlo i da moramo graditi novu budućnost na realnim osnovama, a ne na željama. Kapitalizam je sistem u kojem samo rad, znoj i muka dovode do rezultata“, smatra Šain.

On je istakao da će samo obrazovan čovjek znati kako produktivno raditi i sebi, svojoj porodici i zajednici obezbijediti bolji život.

„Bez obrazovanja i rada nema budućnosti. Sve ostale političke parole su demagogija i zabluda koja pojedince i grupe može odvući u goru budućnost“, naglasio je Šain.

U toku debate održan je i mini sajam zapošljavanja i karijera na kojem se predstavilo 30 izlagača sa više od 260 otvorenih radnih mjesta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare