Održana centralna manifestacija „Moja ćirilica“

0

U Sabornom hramu Svetog Arhangela Gavrila na Palama danas je u okviru „Zimskih susreta srpskih zemalja“ održana centralna manifestacija pod nazivom „Moja ćirilica“ kojoj su prisustvovali učenici osnovnih škola iz ove opštine.

Predsjedavajući Skupštine Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda LJubinko Stojanović rekao je Srni da tradicionalnu manifestaciju „Zimski susreti srpskih zemalja“ ove godine po 21. put organizuju na Jahorini pod sloganom „Sačuvajmo Republiku Srpsku“.

On je naveo da su u Sabornom hramu pojci hora studenata Bogoslovije iz Beograda održali koncert, a učešće su uzeli i učenici osnovnih škola sa Pala koji su čitali literarne radove o temi „Moja ćirilica“.

„Slogan smo odredili prije par mjeseci, a danas poručujemo svim stanovnicima Republike Srpske da se ujedine i da sačuvamo našu Republiku. Donosimo podršku iz Beograda, Novog Sada, Herceg Novog, Obrenovca, Podgorice, a imamo i učesnike iz Kanade“, rekao je Stojanović i dodao da je na susrete došla i ekipa iz Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim riječima, ove godine predsjednik Organizacionog odbora susreta je Ranko Radovanović iz Zvečana.

„Uspjeli smo da okupimo značajan broj Srba iz raznih krajeva“, naglasio je Stojanović i dodao da je cilj manifestacije ujedinjavanje Srba sa svih prostora.

Starješina Sabornog hrama na Palama Marko Glavaš kaže da se ova manifestacija drugu godinu za redom organizuje u ovom hramu i da je njen cilj očuvanje identiteta srpskog nacionalnog – srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Želja nam je bila da u ovom bogoslužbenom improvizovanom prostoru u Sabornom hramu, koji je u izgradnji, saberemo našu zajednicu – narod i omladinu i da zajedno promovišemo i predstavimo tu vrijednost našeg naroda“, istakao je Stojanović.

On je poručio da je potrebno poštovati sve druge kulture, ali da treba čuvati svoj identitet.

„Zimski susreti srpskih zemalja“ počeli su juče i trajaće do nedjelje, 3. marta.

Studentski trg i Saborni hram danas oko 14 časova…Centralni dogadjaj tradicionalne manifestacije „Zimski susreti…

Posted by Opstina Pale on Friday, April 1, 2016

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare