Održana 23. sjednica SO Pale

0

U Opštini Pale danas je održana 23. sjednica Skupštine opštine Pale na kojoj je usvojen Izvještaj o radu načelnika opštine za 2015. godinu kao i Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2015. godinu.

Osvrćući se na proteklu godinu, načelnik Kovačević je izrazio zadovoljstvo da je lokalna uprava Pala u jednom teškom periodu, s jedne strane uspjela očuvati finansijsku stabilnost i opštine i svih budžetskih korisnika i javnih preduzeća i s druge strane usmjeriti 30 procenata budžeta na razvoj i podsjetio da su realizovani brojni projekti kao što su izgradnja Studentskog trga, Univerzitetske ulice, Muzičke škole, rekonstrukcija centralnog spomen obilježja i brojni drugi projekti ravnomjerno raspoređeni po svim mjesnim zajednicama.

Takođe, Kovačević je istakao  da je u ovom periodu  ostvarena saradnja sa relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, prvenstveno sa Vladom Republike Srpske uz čiju podršku su realizovani neki projekti  kao i prekinut trend preseljenja  institucija iz Pala.

Ukupna raspoloživa sredstva budžeta opštine Pale za izvještajni period januar-decembar 2015. godine iznosila su 8.480,455 KM dok sok je utrošeno 8.676,013 KM. Razlika između ukupnih primitaka i izdataka iznosi 195.558 KM što je minus od 2,5 procenata ukupnog budžeta koji se pokazao kao rezultat nenaplaćenih potraživanja od sredstava „Srpskih šuma“ u iznosu od 467.000 KM.

„Jedan dio ovih potraživanja uspjeli smo nadomjestiti iz naših redovnih prihoda i poreza, ali ovako veliko dugovanje „Srpskih šuma“ stvara nam probleme u funkcionisanju tim prije što ni u prva tri mjeseca 2016. godine nije bilo uplata“, rekao je Kovačević i najavio da će opština sada putem Poreske uprave RS izvršiti pritisak na ovo preduzeće kako bi naplatili sredstva koja im zakonski pripadaju.

Odbornik opozicionog Pokreta za naš grad Momir Blagojević , koji je glasao protiv Izvještaja o radu načelnika i bio uzdržan kod glasanja na Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Pale za 2016. godinu, rekao je da smatra da je u prethodnom periodu bila zapostavljena aktivnost praćenja realizacije strateških planova koji su na snazi i koji bi trebali biti osnovica za novu strategiju i dodao da je  izvještaj je u suštini  dobar ali da koncept kreiranja i realizacije budžeta nije temeljen na razvojnim dokumentima.

(www.palelive.com / D.B.)
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare