Održan sastanak Udruženja Čajničana u Novom Sadu

0

ČAJNIČE – Sastanak Prve Skupštine Udruženja Čajničana potomaka i prijatelja održan je 22. juna 2014. godine na fakultetu Educons – Sremska Kamenica u Novom Sadu.

Sastanku su prisustvovali sveštenici iz Pravoslavnih crkava kao i predstavnici opštine Čajniče na čelu sa načelnikom gospodinom Goranom Karadžićem zatim članovi inicijativnog odbora Udruženja i oko osamdeset drugih gostiju.Na sastanku je predložen dnevni red od deset tačaka koje su jednoglasno usvojene i prihvaćene.

„Ova inicijativa osnivanja Udruženja Čajničana potomaka i prijatelja u Novom Sadu ima pozitivan odjek u Čajniču. Opština Čajniče raspolaže sa brojnim bogastvima i smatram da je najveće bogastvo Čajniča duhovno bogastvo sa manastirom Uspenja Presvete Bogomajke Čajničke. Takođe voda u Čajniču je jedna od najkvalitetnijih voda u Evropi o čemu svedoče i zapisi Austrougarske. Potencijali Čajniča su i u proizvodnji zdrave hrane“ – rekao je Goran.

Uz informaciju da postoje rudna nalazišta gospodin Karadžić je detaljno govorio o razvoju u oblasti energetike posebno u vezi izgradnje mini – elektrana. Velike su mogućnosti u oblasti vjerskog turizma.

Imajući u vidu da Čajniče predstavlja zdravu sredinu, priprema sportista bi bila još jedna od potencijala u Opštini. Nada se da će Udruženje pružiti pomoć u realizaciji nekih od iznjetih programskih ciljeva.

Nakon izlaganja načelnik Goran u ime opštine Čajniče poklonio je Udruženju ikonu Presvete Bogomajke i Grb opštine Čajniče.
Profesor Mašić se zahvalio svim prisutnim koji su se odazvali pozivu i došli na sastanak Skupštine a posebno se zahvalio Milanu Gutiću koji je omogućio održavanje sastanka u prostorijama koje pripadaju njegovom Udruženju.

Milan Gutić se takođe obratio na sastanku i tim putem informisao ih da je on jedan od vlasnika fabrike vode „Heaven“ Čajniče i da čini sve da fabrika počne da radi punim kapacitetom. Na taj način zaposlili bi što više radnika što smatra svojom pomoći opštini Čajniče.

Da napomenemo udruženje je osnovano 7. maja 2014. godine sa sjedištem u Novom Sadu radi ostvarivanja ciljeva koji se odnose na njegovanje i očuvanje tradicije, običaja i kulture zavičaja kao i radi uspostavljanja svih oblika saradnje uključujući povezivanje ljudi i unapređenja privrede i kulture.

(www.palelive.com)

Autor:

Gordana Golubić je rođena u Čajniču. Fakultet društvenih nauka završila je u Palama i stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za Radio Foča.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare