Održan sastanak proizvođača mlijeka

0

Sastanak za poljoprivredne proizvođače iz opština Istočni Stari Grad i Pale o temi otkupa mlijeka održan je u petak na Palama s ciljem pokretanje bolje proizvodnje i pružanja podrške zainteresovanim u ovoj oblasti.

Predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Područne jedinice Sokolac Svjetlana Mičić rekla je da je prvenstveni cilj današnjeg sastanka povećati broj proizvođača i pokrenuti što bolju proizvodnju mlijeka.

Ona je novinarima prije sastanka izjavila da su ovim sastankom, na kojem su prisustvovali i predstavnici mljekare „Pađeni“ iz Bileće, željeli da okupe proizvođače kako bi razmijenili iskustva i poboljšali proizvodnju i prodaju mlijeka.

Prema njenim riječima, opština Pale je u prošloj godini predala 182.000 litara mlijeka, a Istočni Stari Grad oko 74.000 litara, i to iz dvije mljekare – „Pađeni“ i „Milkos“.

Mičićeva je rekla da se u Sarajevsko-romanijskoj regiji mlijeko otkupljuje u šest opština – na Sokocu, u Rogatici, na Palama, u Istočnom Starom Gradu, na Han Pijesku i u Rudom, a od ove godine i u Višegradu.

„Mljekare su sa ove naše regije otkupile ukupno 5.102.000 litara mlijeka, što je 550.000 litara više u odnosu na 2017. godinu. Ono što je interesantno jeste da imamo ukupno 470 kooperanata iz dvije mljekare“, navela je Mičićeva.

Mičićeva je najavila da će u narednom periodu Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, u saradnji sa lokalnim zajednicama iz Sarajevsko-romanijske regije, održati niz edukacija, jednodnevnih obuka u proizvodnji mlijeka i praktičnih obuka na terenu.

Ona je dodala da njihova kancelarija na Sokocu ima tri kontrolna asistenta koji direktno uzimaju mlijeko na terenu i vrše uzorkovanje tog mlijeka, čiji se kvalitet provjerava u laboratoriji u Banjaluci.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da koriste zimski period kako bi pokušali da urede kompletan sistem koji se odnosi na proizvodnju mlijeka, prije svega njegovog otkupa.

„Sa sastanka poizvođači treba da izvuku zaključke na koji način da se najkvalitetnije utroši podsticaj za proizvodnju mlijeka od Ministarstva i opštine Pale. Mi smo odvojili određena sredstva iz budžeta za ovu godinu i ona će biti plasirana ili kroz nabavku laktofrizera ili kroz pomoć u nabavci junica“, istakao je Jugović.

Jugović je dodao da je ovo samo jedan u nizu sastanaka i da se neke stvari danas ne mogu definitivno utvrditi, ali da čvrsto stoje na stanovištu da se proizvodnja mlijeka na Sarajevsko-romanijskoj regiji ne smije ugasiti.

Prema njegovim riječima, proizvođači se moraju motivisati da koriste brendove Republike Srpske kao što je mljekara „Pađeni“ jer je riječ o respektabilnom proizvođaču i prerađivaču mlijeka.

„Oni su ponudili saradnju i vrše otkup mlijeka na području Sarajevsko-romanijske regije tako da nema prepreka da ne budemo u tom sistemu“, rekao je Jugović.

On je naveo da na području opštine Pale ima oko 30 registrovanih proizvođača mlijeka koji koriste opštinski podsticaj od pet feninga po litru.

Predstavnik mljekare „Pađeni“ iz Bileće Rade Stajić naveo je da ovo preduzeće otkupljuje mlijeko u istočnom dijelu Republike Srpske – od Zvornika do Trebinja, po cijeni od oko 0,60 KM po litru, te da proizvođači imaju pravo na paušalni PDV, podsticaj od Ministarstva od 0,30 KM, te podsticaj od lokalne zajednice.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac funkcioniše u okviru Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske i djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i dijela gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare