Održan sabor srpskog pjevanja

0

VIŠEGRAD – U Andrićgradu je održan Sabor srpskog izvornog pjevanja i revija guslara na kojoj je nastupilo više od 45 učesnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Predsjednik Guslarskog društva i muške pjevačke grupe “Rade Jamina” iz Višegrada Darko Lečić rekao je da je na sinoćnom Saboru učestvovalo tridesetak muških i ženskih pjevačkih grupa i desetak guslara, dvojničara i zdravičara.

“Tradicionalno se družimo uz srpski melos, epske pjesme i zvuke gusala”, rekao je Lečić i dodao da je značaj ove manifestacije u tome da se
budućim pokoljenjima prenese ljepota običaja i tradicije.

Vođa Ženske pjevačke grupe “Bele rade” iz Ivanjice Radosava Stevanić izrazila je zadovoljstvo dobrom organizacijom Sabora, kao i ambijentom koji pruža Andrićgrad.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština godinama unazad podržava ovu manifestaciju, što će nastaviti i u budućnosti.

“Ne smijemo dozvoliti da se srpska tradicija, a naročito jezik i ćirilica zaborave”, istakao je Đurević i dodao da je dužnost mladih da njeguju kulturu i običaje.

Organizator šestog Sabora srpskog izvornog pjevanja je Guslarsko društvo i muška pjevačka grupa “Rade Jamina”, a pokrovitelj opština Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments