Kineski most: Pobjednik trećeg preliminarnog takmičenja Doroteja Klačar

0

U Palama je juče u organizaciji Filozofskog fakulteta, odnosno Katedre za sinologiju održan preliminarni dio 15. međunarodnog takmičenja iz kineskog jezika „Kineski most“.

Studenti su se takmičili u poznavanju kineskog jezika, ali i kineske kulture, kroz ples, recitaciju, pjesmu, drevnu kinesku vještinu tai či.

Pobjednik trećeg preliminarnog takmičenja je Doroteja Klačar i ona će predstavljati Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu na 15. takmičenju iz kineskog jezika „Kineski most“ u kojem učešće uzima oko 150 takmičara iz čitavog svijeta. Druga je bila Jovanka Elek i ona će putovati u svojstvu posmatrača takmičenja, a treća nagrada za poseban talenat je pripala Dajani Mojmulović.

Na takmičenju koje je održano prošle godine Jelena Vujičić je dobila nagradu za esej, pa su ove godine očekivanja sa pravom veća.

Takmičenje je i ove godine pratio veliki broj zvanica i gostiju iz Kine. Pored ambasadorke H.E. Mrs. Chen Bo, delegacije ambasade, predstavnika kineskih kompanija i ove godine su prisustvovali i predstavnici kineske novinske agencije Sinhua.

Rukovodilac katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Bojana Pavlović je izrazila zadovoljstvo što je ovom takmičenju koje ima i kulturni karakter prisustvovao i veliki broj gostiju iz javnog, kulturnog i obrazovnog života.

„Veoma je važno da je ovo takmičenje, ali i rad katedre podržan, jer smo aplicirali za otvaranje Instituta Konfucije na našem Univerzitetu, a to je jedan od preduslova“, izjavila je za naš portal Bojana Pavlović.

Katedra kineskog i engleskog jezika osnovana je 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Studijski program traje četiri godine, a nastavu iz kineskih predmeta drže lektori i univerzitetski profesori iz Kine. Ove godine će se na studij kineskog i engleskog jezika upisati šesta generacija.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare