Održan godišnji koncert

0

Članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Mladost“ sa Pala održali su sinoć tradicionalni godišnji koncert zajedno sa gostima, članovima kulturno-umjetničkih društava „Mladost“ iz Temišvara i „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva.  Više od 200 članova ova tri društva, svih starosnih kategorija, predstavilo je umijeća iz bogatog folklornog repertoara mnogobrojnim posjetiocima u Sportsko-poslovnom centru „Peki“ na Palama.


Oni su izveli igre srpskog stanovništva iz okoline Sarajeva, starobosansko nijemo kolo iz okoline Glamoča, gradske srpske igre iz Sarajeva, igre iz istočne Hercegovine – okolina Gacka, vlaške igre, igre iz Pirota, Vranja, leskovačkog Pomoravlja…

Predsjednik KUD-a „Mladost“ Milan Čvoro dodijelio je nagrade i zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima koji pružaju podršku ovom društvu.

„KUD `Mladost` Pale je ambasador kulture ovog olimpijskog i ekološki čistog prostora Republike Srpske koje odgaja generacije folkloraca, muzičara i pjevača koji njeguju naše običaje i uspješno ih predstavljaju na smotrama i festivalima širom svijeta“, rekao je Srni sekretar Društva Miodrag Ćirić.

KUD „Mladost“ Pale, koji bilježi 62 godine postojanja, ove godine imao je niz zapaženih gostovanja u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i inostranstvu, a neki od tih koncerata imali su i humanitarni karakter.

Trenutno okuplja oko 300 djece i mladih svih uzrasta u više sekcija – folklorna, horska, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorne grupe.

Folklorni ansambl, uz podršku Narodnog orkestra, imao je niz značajnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Osvojio je prvo mjesto na festivalima folklora u NJemačkoj 1985. godine i u Alžiru 1987. godine gdje je Društvo u konkurenciji 67 zemalja podijelilo prvo mjesto sa Indonezijom.

KUD „Mladost“ je proteklih godina bio rado viđen gost na smotrama folklora i koncertima u Rumuniji, Bugarskoj, NJemačkoj, Češkoj, Srbiji, Crnoj Gori i širom Republike Srpske.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/godisnji-koncert-kud-mladost-2015/] width=[54] height=[54] title=[Održan godišnji koncert KUD-a Mladost] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare