Održan Forum odgovornosti

0

Danas je u sali SO Pale u organizaciji Demokratskog centra Nove Nade i Centara civilnih inicijativa u saradnji sa opštinom Pale održan Forum odgovornosti na kojem je učestvovao načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević sa najbližim saradnicima.

Na početku foruma je predstavljen rad loklane uprave u protekloj godini, a s obzirom na to da su u oktobru održani lokalni izbori, fokus novoizabranog načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića je bio usmjeren na njegov dosadašnji rad i planove u 2013. godini.

Projekat o kojem je bilo najviše riječi i koji je obilježio 2012. godinu je novoizgrađena sportska dvorana u Palama. Kovačević je naglasio da je SPC Peki već u prvim mjesecima privukao brojna sportska takmičenja, a da je opština svim sportskim klubovima u 2012. godini dvoranu ustupila besplatno na korišćenje. Od 01. januara termini u dvorani su se počeli naplaćivati po cijenama kakve su i u sali Osnovne škole Pale.

Veliki broj pitanja posjetilaca Foruma odgovornosti je bio usmjeren upravo na troškove izgradnje sportske dvorane i na mogućnosti njene zarade i samoodrživosti. Predstavljeni su troškovi izgradnje dvorane, dugovanja prema izvođaču radova, investicije Vlade i ministarstava, visina kredita podignutih za izgradnju dvorane i plan njihovog vraćanja.

Kovačević je veliki dio izlaganja posvetio koracima koje je lokalna samouprava preduzela kako bi se smanjila javna potrošnja i napravile uštede. Rukovodstvu, administraciji i odbornicima su smanjene plate i naknade u budžetu za 2013. godinu. Sprovedene su aktivnosti na smanjenju troškova telefoniranja, korišćenja službenih vozila, upotrebe kancelarijskog materijala. Zamijenjene su sijalice ulične rasvjete, isključen je dio osvjetljenja pa je napravljena ušteda od 8.000 KM. Naglašeno je da plate javnim ustanovama u opštini Pale ne kasne uprkos ekonomskoj krizi što je pokazatelj da postoji stabilnost budžeta.

U planovima za 2013. godinu pomenuta je modernizacija vodovodne i kanalizacione mreže. U toku je i izrada studije o izmještanju Gradske toplane. U planu je izrada Master plana površine sa sjeverozapadne strane Miljacke (prostor oko dvorane i stadiona), gdje bi se isplanirala izgradnja sportskih terena i velikog sportskog centra. Navedeni su i projekti izgradnje gradskog trga, produženja šetališta, izgradnja multiplex bioskopa.

Kovačević je podsjetio na njegove programske ciljeve na proteklim izborima. U budžetu su planirana sredstva za ulaganje u privredu i poljoprivredu. Napravljen je i niz sastanaka sa lokalnim privrednicima kako bi se zajedničkim snagama pokušalo zaposliti što više ljudi. U toku su i pregovori sa Oružanim snagama BiH oko vraćanja zamljišta kasarne u Jahorinskom potoku opštini Pale, koje bi bilo idealno za industrijska postrojenja. Napomenuto je da je zapošljavanje krucijalni problem ove opštine.

Svi prisutni su imali mogućnost postavljanja pitanja načelniku i njegovim najbližim saradnicima. Kovačević je pohvalio organizaciju današnjeg susreta sa građanima i dodao da je ovo dobar vid komunikacije, podsjetivši da je svake srijede od 8.00 časova u njegovom kabinetu dan rezervisan za građane koji su se najavili tokom protekle sedmice.

Forum je trajao 90 minuta. Sve je snimljeno kamerom i biće postavljeno na You Tube kanal Centara civilnih inicijativa. Na kraju su sažeti planovi izvršne vlasti za 2013. godinu, a kao takvi će služiti kao polazna osnova mjerenja rezultata na narednom Forumu odgovornosti.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare