Održan 15. Sabor frule u Palama

0

U Kulturnom centru Pale sinoć je održan 15. Sabor frule na kome je u takmičarskom dijelu učestvovalo 10 frulaša iz Republike Srpske i Federacije BiH.
Publici su se večeras predstavili i mladi frulaši koji pohađaju Frulašku sekciju koju vodi profesor Dragan Srdanović.


Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Aleksandra Srdanović rekla je Srni da već 15 godina organizuju Sabor frule na Palama, ove godine nešto skromnije jer je teško vrijeme, a posebno za kulturu.

Srdanovićeva je naglasila da se festival do sada održavao za Veliku Gospojinu kada je Dan i slava opštine Pale, ali zbog nedostatka sredstava održan je tek sada uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ona je istakla da organizatori imaju i podršku opštine i Kulturnog centra Pale.

Profesor Dragan Srdanović istakao je da se na Saboru pretežno okupljaju ljubitelji frule, „a svekolika muzika je rođena iz frule“.

Srdanović je istakao da su arheolozi u NJemačkoj pronašli frulu, za koju tvrde da je stara 30.000 godina, i od slonove kosti, što potvrđuje da je muzika nastala iz frule.

On je rekao da danas frulu sviraju i zemljoradnici i ljekari, akademici, djeca, domaćice i svi koji vole lijep zvuk ovog instrumenta.

Srdanović je istakao da publika na Palama još nije imala priliku da čuje Panovu frulu, ali nada se da će se i to desiti na jednom od narednih Sabora.

On je istakao da su na ovom saboru prodefiliovale mnoge poznate ličnosti iz kulture i umjetnosti, kao što su Bora Dugić, ansambli „Teodulija“ i „Balkanika“ i drugi.

Učesnik Jugica Vidović iz Tuzle istakao je da frulu svira već pedeset godina i da drugi put nastupa na Saboru frule na Palama.

Vidović je istakao da je dobro što večeras vidi i mlade frulaše koji vole ovaj instrument.

Trinaestogodišnji Jovan Vlaški rekao je da frulu svira već dvije godine i pohađa sekciju jer ga je frula uvijek zanimala zbog toga što ima ima topao zvuk.

Učenik petog razreda Osnovne škole Pale Miloš Blagojević istakao je da frulu svira dvije godine i da je već ostvario dobre rezultate na takmičenjima, a bio je druga frula Srbije.

Učenica osmog razreda Sandra Košarac rekla je da voli narodnu muziku, bavi se folklorom i onda se odlučila da se uključi u Frulašku sekciju koju pohađa još jedna djevojčica.

Ona je pozvala sve djevojčice da se uključe u sekciju i nauče da sviraju ovaj zanimljivi instrument.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare