Odluka o zaštiti parka prirode „Javorina“ ishitrena i neodgovorna

0

U Opštini Pale danas je održana konferencija za medije povodom Odluke Vlade Republike Srpske o zaštiti parka prirode „Javorina“ na kojoj je izražen stav lokalne zajednice da je ovakav oblik organizovanja zaštite dijela planine Jahorine na teritoriji opštine Pale neprihvatljiv u ovom trenutku.
Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević je podsjetio da je prijedlog Odluke o zaštiti parka prirode „Javorina“ u proteklom mjesecu bio stavljen na uvid i javnu raspravu na kojoj su, pored predstavnika opštine, učestvovali sindikat i zaposleni radnici ŠG „Jahorina“, predstavnici Komisije drvoprerađivača Udruženja privrednika opštine Pale, predstavnici granskog sindikata šumarstva RS, rukovodstvo „Olimpijskog centra“ kao i drugi predstavnici zainteresovane javnosti čiji je zajednički stav i mišljenje kojim se ne daje podrška ovakvoj odluci upućen resornom ministarstvu Vlade RS.

U dopisu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izražena je bojazan za funkcionisanje privrednih djelatnosti u okviru ovog dijela šumsko-privrednog područja gdje bi gubitkom 42 procenta od postojećeg obuhvata ŠG „Jahorina“ bilo dovededeno 500 radnih mjesta uposlenih u šumskom i drvoprerađivačkom sektoru.

„Upoloviti obuhvat ŠG „Jahorina“ znači gubitak radnih mjesta i postepeno gašenje ovog gazdinstva i umanjenje prihoda opštine Pale“, rekao je Kovačević i dodao da planirano proširenje parka prirode na područje Ravne planine, do Vrhprače i Podgraba dovodi u pitanje egzistenciju brojnih privrednih subjekata sa područja opštine u kojoj su šume i šumsko zemljište najvažniji prirodni resurs.

Kovačević je istakao da je indikativno da o ovom problemu javno ne istupaju ni rukovodstvo ŠG „Jahorina“ kao ni predstavnici SNSD i Socijalističke partije koji upravljaju šumama, ne štiteći interese glasačkog tijela koje zloupotrebljavaju na izborima.

Kovačević je rekao da će opština sa svoje strane učiniti sve što je u njenoj moći, zatražiti sastanak sa resornim ministarstvom u Vladi RS kao i uputiti dopis poslanicima u NSRS, a svu odgovornost za ovu odluku i njene posljedice snosiće Vlada RS.

Predsjednik SO Pale Predrag Vučičević je rekao da je vladajući SNSD glavni krivac za trenutno katastrofalno stanje u šumarstvu i zapitao se kakva sudbina tek očekuje ovo šumsko gazdinstvo ukoliko mu se oduzme pola teritorije.

Vučičević je rekao da su u SO Pale spremni da sazovu i vanrednu ili tematsku sjednicu ukoliko to bude potrebno, ali da sigurno neće dozvoliti da se ignorišu interesi opštine i zaposlenih u nekoliko sektora privrede.

(www.palelive.com / D.B.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare