Odluka o raspisivanju javnog poziva za izgradnju toplane

0

Skupština opštine /SO/ Pale na sjednici koja je održana juče, donijela je odluku o raspisivanju javnog poziva za povjeravanje obavljanja komunalne djelatnosti, proizvodnje i isporuke toplotne energije na području ove opštine.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da je ovo veoma važna odluka i da opština želi na osnovu javno-privatnog partnerstva i u saradnji sa privatnim investitorom da riješi problem Toplane.

On je naglasio da je ovakav model primijenjen u Gradišci, a i da Banjaluka razmatra tu mogućnost.

„Ovo je način da se opština ne zadužuje, a da se riješi poblem grijanja“, rekao je Kovačević.

On kaže da će zakup biti na 20 godina, a da će cijenu grijanja formirati opština i investitir, te da se bez saglasnosti opštine ne može podizati cijena grijanja.

Kovačević je naglasio da je ovo način da opština ukine subvencije za Toplanu, a da se ta sredstva preusmjere za subvenciju stanovništva.

Prema njegovim riječima, opština bi, ako uspije ovaj projekat, godišnje uštedjela 100.000 KM.

On je naglasio da će, nakon današnje odluke, u svim medijima biti raspisan javni poziv na koji mogu da se jave svi privatnici koji imaju sredstva da ulože u izgradnju nove ili rekontrukciju postojeće toplane.

„Već smo razgovarali i sa Udruženjem privrednika i poslodavaca sa Pala, a pozvaćemo i sve investitore iz BiH koji su zainteresovani za ovaj posao“, rekao je Kovačević.

On je dodao da bi se, nakon 20 godina, Toplana vratila u vlasništvo opštini.

Kovačević je naveo da će opština, ukoliko se niko ne javi na ovaj poziv, tražiti neka druga rješenja, shodno svojim mogućnostima.

On je podsjetio da je skupština ranije povukla odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj za rješavanje ovog problema i izgradnju nove toplane.

Skupština opštine je na današnjoj sjednici prihvatila i informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja na području opštine.

Rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Istočno Sarajevo Dejan Šešelj istakao je da je u prošloj godini došlo do smanjenja broja nezaposlenih lica na području opštine, čemu su doprinijeli projekti koje je realizovao Zavod.

Šešelj je naglasio da su u protekloj godini realizovani projekti zapošljavanja pripravnika, djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i zapošljavanja i samozapošljavanja u privredi.

„Ovi projekti pomogli su da veliki broj lica sa evidencije nezaposlenih dobije prvo zaposlenje“, rekao je on, dodavši da su efekti dobri, jer je više od 60 odsto mladih nakon završenog pripravničkog staža ostalo da radi kod poslodavaca.

On je naveo da je u prošloj godini zaposleno 11 pripravnika, osmoro djece poginulih boraca, 16 demobilisanih boraca, a poslodavci u privredi zaposlili su 33 lica, dok je putem samozapošljavanja zaposleno 10 lica.

Skupština opštine Pale danas je imenovala Vedranu Hršum za načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare