Odluka o pismu namjere 21. januara

0

Skupština povjerilaca firme „Famos-Koran“ sa Pala 21. januara odlučiće o pismu namjere Vlade Republike Srpske, odnosno preduzeća „Nikola Tesla“ iz Banjaluke o kupovini ovog preduzeća.


Stečajni upravnik „Famosa“ Radoslav Bratić rekao je novinarima, nakon sjednice Skupštine povjerilaca, da danas nije odlučeno o pismu namjere, jer su najveći povjerioci zatražili dodatno vrijeme da bi „dobili instrukcije iz centrale o tome kako će glasati“.

„Sredinom oktobra dobili smo pisanu ponudu od preduzeća `Nikola Tesla`, kao i pismo od Ministarstva industrije i energetike Srpske koje stoji iza te ponude“, rekao je Bratić nakon sjednice Skupštine povjerilaca, koja je održana u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu.

On kaže da je u pismu navedeno da treba ispuniti neke uslove, a to je da Nadzorni odbor preduzeća „Nikola Tesla“ donosi odluku nakon što Skupština povjerilaca prihvati njihovu ponudu i da se potom uputi pismo Vladi Srpske da obezbijedi sredstva za kupovinu.

Bratić vjeruje da ovo preduzeće može pokrenuti proizvodnju i da ima perspektivu, jer se pismom namjere, osim ponuđene kupoprodajne cijene, preuzima i obaveza nastavka proizvodnje.

„U tom smislu ćemo objaviti javni oglas gdje, osim plaćanja kupoprodajne cijene, uslovljavamo i garanciju za pokretanje proizvodnje. Sve dosadašnje analize pokazuju da ovo preduzeće ima osnova da nastavi rad“, rekao je Bratić.

Stečajni upravnik je Skupštini povjerilaca i predstavnicima radnika „Famosa“, koji su prisustvovali sastanku u Okružnom privrednom sudu, podnio informaciju o stečajnom postupku koju je, uz zapisnik Odbora povjerilaca, dostavio sudu 5. decembra.

Bratić je naveo da ukupno unovčena stečajna masa zaključno sa 30. septembrom iznosi 824.874 KM.

Unovčena stečajna masa, kao i stečeni prihodi u 2008. i prvom tromjesečju 2009. godine, te prihodi od zakupnina, utrošeni su na pokriće troškova stečajnog postupka, proizvodnje u tom periodu, te na pokriće dugova iz stečajne mase.

„Troškove stečajnog postupka čine bruto naknada stečajnom upravniku i članovima Odbora povjerilaca, te naknada procjeniteljima i vještacima. Dugove stečajne mase čine plate i naknade zaposlenih, kao i režijski troškovi i usluge“, naveo je Bratić.

On je istakao da je 2008. godine zabilježen izrazito visok nivo stečajnog postupka, kada se obavljala proizvodnja, a čine ga bruto plate i naknade za 77 zaposlenih, te troškovi materijala, energije i proizvodnih usluga.

„Radnici su bili u radnom odnosu do 31. marta 2009. godine, kada je po zaključku Skupštine povjerilaca obustavljena proizvodnja i sa određenim radnicima raskinut radni odnos na određeno vrijeme“, rekao je Bratić.

Nakon izjašnjavanja prisutnih povjerilaca, Sud je donio rješenje kojim je izvještaj o stečajnom postupku vraćen stečajnom upravniku na dopunu.

Predstavnik radnika „Famosa“ Miroslav Subotić rekao je da današnja Skupština povjerilaca nije ništa novo donijela i da se agonija radnika nastavlja.

„Stečajni upravnik je podnio neki izvještaj koji se već godinama `vrti`. Prvog januara biće punih šest godina od pokretanja stečaja i od tada nismo dobili plate. Danas se u izvještaju spominje neki milion KM od prodaje nekog zemljišta, a radnici nisu dobili ni 10 KM“, rekao je Subotić.

Bivši radnik „Famosa“ Slobodan Jović nada se da će ovaj postupak biti brzo okončan u korist radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare