Odluka o izmjeni Statuta opštine usvojena bez odbornika SNSD-a i DNS-a

0
Odluka o izmjeni Statuta opštine usvojena bez odbornika SNSD-a i DNS-a

TRNOVO – Skupština opštine /SO/ Trnovo usvojila je na današnjoj sjednici odluku o izmjeni Statuta opštine, nakon što su odbornici SNSD-a i DNS-a napustili sjednicu.
Odbornici SNSD-a i DNS-a napustili su sjednicu nakon što je odbijen prijedlog šefa Kluba odbornika SNSD-a Veljka Vlaškog da sjednica bude odgođena dok novoizabrani načelnik opštine Dragomir Gagović ne preuzeme dužnost.

Vlaški je izjavio novinarima da je razlog napuštanja sjednice neslaganje sa pokušajima skupštinske većine da izmjenom jednog člana u Statutu opštine, vršilac dužnosti zamjenika načelnika opštine Trnovo Nenad Mišović ostane na toj funkciji naredne tri godine, odnosno do isteka mandata.

„Mislim da čovjek /Nenad Mišović/ nema kredibilitet da sa predsjednikom skupštine /Behijom Mulaosmanović/ sazove današnju sjednicu. Kada smo postavili pitanje da nam obrazlože Statut i tačke, ljudi nisu imali odgovor, jer ga ni oni ne znaju“, pojasnio je Vlaški.

Vlaški je dodao da su oni prije današnje sjednice tražili i mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samopuprave Republike Srpske o prijedlogu izmjene Statuta opštine, od koga su dobili odgovor da to nije u skladu sa zakonom, jer zamjenika načelnika može predložiti samo načelnik opštine, a ne skupština.

Prema njegovim riječima, Gagović će, čim u četvrtak ili petak preuzme dužnost načelnika opštine odmah uložiti veto ili žalbe na odluke koje je donijela skupština.

On dodaje da su odbornici SNSD-a i DNS-a samo željeli da se sjednica skupštine odgodi za sedam dana, do stupanja na dužnost novog načelnika, koji je zakonski jedini ovlašten da predloži te tačke.

Odbornik SNSD-a Miroslav Bjelica rekao je da je skupštinska većina danas na opštinskom sajtu objavila Statut opštine, a da nisu objavili koje su to izmjene Statuta o kojima se danas raspravljalo.

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika opštine Trnovo Nenad Mišović izjavio je po okončanju sjednice da „Savez za Trnovo“ ima stabilnu skupštinsko većinu, te da će i u buduće nastaviti da donose odluke koje su u interesu stanovnika ove opštine.

Mišović smatra da je današnja sjednica legalna i da on kao predlagač nije iskoristio nikakv pravni vakuum, pošto Centralna izborna komisija /CIK/ BiH još nije dodijelila sertifikat novoizabranom načelniku.

„Čim gospodin Gagović dobije sertifikat CIK-a, skupština će u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, imenovati komisiju za primopredaju dužnosti u roku kako to zakon nalaže“, dodao je Mišović.

Prema njegovim riječima, kada je nedavno umro načelnik opštine Nenad Vujičić, opština sedam-osam dana nije imala izvršnu vlast, pošto načelnik nije imenovao svog zamjenika, a zakon nije predvidio šta da se uradi ukoliko se tako nešto desi.

„Mi smo tada u član 52 ubacili jedan stav da se predvidi mogućnost da, ukoliko načelnik opštine ne predloži svog zamjenika, to može predložiti jedna trećina odbornika. Nas je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u avgustu obavjestilo da taj član nije u skladu sa zakonom, te da ga moramo ukloniti. Mi smo upravo na današnjoj sjednici taj član uklonili iz statuta“, naglasio je Mišović.

Na pitanje novinara da prokomentariše zašto se sa tom odlukom toliko čekalo, Mišović je rekao da je u avgustu bila ljetna pauza i da skupština nije zasjedala, a počeo je bio i izborni proces za načelnika.

Mišović je rekao da mu nije poznato zašto na internet stranici opštine nije objavljen izmijenjeni Statut, konstatujući da je, vjerovatno, zakazala neka služba.

Šef Kluba odbornika SDS-a Nemanja Lučić rekao je da je Statut opštine objavljen u Službenim novinama grada Istočno Sarajevo, te da su ga svi odbornici lako mogli preuzeti.

Lučić je dodao da će skupština nastaviti da usvaja sve odluke koje su u interesu stanovnika opštine Trnovo.

Na današnjoj sjednici, Mišović je predložio i da se na dnevni red uvrste i dopuna Prijedloga odluke o povećanju osnivačkog kapitala Komunalnog preduzeća „Trnovo“ sa 10.000 KM na 40.000 KM, prijedlog o izmjeni odluke o osnivanju ovog preduzeća, te prijedlog odluke o izmjeni Statuta, koje je kasnije skupština i usvojila.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare